Νέα δάνεια 22 δισ. χρειάζονται επιχειρήσεις - νοικοκυριά το 2015-2016

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέα δάνεια 22 δισ. χρειάζονται επιχειρήσεις - νοικοκυριά το 2015-2016
image

Στην ταχεία συρρίκνωση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και στη συνεχιζόμενη μείωση του τραπεζικού δανεισμού του ιδιωτικού τομέα αποδίδει η διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας το γεγονός ότι ενώ οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί θεαματικά, αυτό δεν αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με την ΕΤΕ από το 2012 και μετά η καθαρή εισροή ρευστότητας στην εγχώρια οικονομία φτάνει τα 50 δισ. ευρώ!

Οι εισροές όμως αυτές δεν έχουν μεταφραστεί ακόμη σε αντίστοιχους ρυθμούς βελτίωσης της εγχώριας ρευστότητας, μολονότι η αιμορραγία μέσω των χρόνιων εξωτερικών ελλειμμάτων έχει τερματιστεί, ενώ οι εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου συνεχίζουν να καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιωτικές καταθέσεις που αποτελούν τη βασική συνιστώσα της εγχώριας προσφοράς χρήματος έχουν αυξηθεί κατά 16 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2012, ήτοι αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1/3 των σωρευτικών εισροών κεφαλαίου στην οικονομία κατά την ίδια περίοδο.

Η διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ διαπιστώνει ότι η ταχεία συρρίκνωση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και η συνεχιζόμενη μείωση του τραπεζικού δανεισμού του ιδιωτικού τομέα εξηγούν το «μυστήριο» αυτής της χαμένης ρευστότητας.

Αυτό σημαίνει ότι οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό επιστρέφουν ξανά, σε μεγάλο βαθμό, πάλι στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ έχει μειωθεί κατά 68% ή 91 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2012, επιστρέφοντας σε επίπεδα προ του ξεσπάσματος της ελληνικής κρίσης. Αυτή η διαδικασία διευκολύνεται από τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα (περίπου 40 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2012 έως τα μέσα του 2014, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια) που διενεργείται κυρίως από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αντανακλώντας τη μειωμένη ζήτηση δανείων από φερέγγυους, κατά βάση, δανειζόμενους.

Οπως σημειώνει η ΕΤΕ, η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό με ρυθμό ανάλογο της τελευταίας διετίας σε συνδυασμό με τον τερματισμό της απομόχλευσης, θα επιταχύνει τη διάχυση της ρευστότητας, υποστηρίζοντας μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Τα περιθώρια αξιοποίησης αυτής της πλεονάζουσας δυνητικής ρευστότητας από την ΕΚΤ με ελκυστικό κόστος θα αυξάνονται όσο η οικονομική ανάπτυξη αποκτά δυναμική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ αλλά και τη διεθνή εμπειρία, φαίνεται ότι η ανάκαμψη της ζήτησης για πιστώσεις ακολουθεί την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ με υστέρηση 3-6 τριμήνων. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του δανεισμού από την ΕΚΤ τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα των περίπου 43-44 δισ. ευρώ αποτελεί βασική προϋπόθεση για να επιταχυνθεί η διάχυση της ρευστότητας στην οικονομία και να τεθεί εγκαίρως σε κίνηση ο εσωτερικός μηχανισμός δημιουργίας ρευστότητας της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αν διατηρηθεί η δυναμική εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό, οι εισροές αυτές θα υπερεπαρκούσαν για να καλυφθούν οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά την περίοδο 2015-2016, οι οποίες υπολογίζονται σε 22 δισ. ευρώ.



Πηγή: kathimerini.gr

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

george nicolas την 02 Δεκεμβρίου 2014
avatar
€€ Δάνειο προσφορά €€ Μήπως χρειάζεστε μια επείγουσα δάνειο; επικοινωνήστε μαζί μου τώρα. Επιχειρηματικό δάνειο και προσωπικά δάνεια είναι διαθέσιμα για να εκμισθώσει σε ενδιαφερόμενα άτομα. μην χάσετε αυτή την χρυσή ευκαιρία να πάρει το δάνειο που ζητάτε. επιτόκιο μου είναι προσιτή, ώστε η επιστροφή δεν θα είναι το πρόβλημά σας. Εφαρμόστε τώρα. e-mail:
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας