ΞΕΕ: Φοροδιαφυγή 1,5 δισ. από τον κλάδο του τουρισμού το 2014

Αρχική | Οικονομία | ΞΕΕ: Φοροδιαφυγή 1,5 δισ. από τον κλάδο του τουρισμού το 2014
image

Στο 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει η φοροδιαφυγή από τον κλάδο του τουρισμού φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρη. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια διεθνούς φόρουμ που διοργάνωσε χθες το ΞΕΕ και στο οποίο εξετάστηκε κυρίως το εύρος της επιρροής της νέας παγκόσμιας τάσης της Οικονομίας Διαμοιρασμού («Sharing Economy») στον ελληνικό τουρισμό. Δηλαδή, των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων καταλυμάτων, εκ των οποίων το 80% δεν έχει το απαραίτητο σήμα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη.

Το ΞΕΕ παρουσίασε και έκθεση που αποτελεί προάγγελο της μελέτης «Η επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμού (Sharing Economy) στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας στην Ελλάδα», η οποία ανατέθηκε και εκπονείται από την Toposhophy.

Την εκδήλωση για το «Sharing Economy» άνοιξε με ομιλία της η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη. Παράγοντες του τουριστικού κλάδου επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου φαινόμενου στην ελληνική οικονομία και στα δημόσια έσοδα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την έκθεση:

• Η εταιρεία Flipkey, που ανήκει στην TripAdvisor, προσφέρει αγορά υπηρεσιών ενοικίασης εξοχικών κατοικιών, που λειτουργεί χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 300.000 ενοικιαζόμενες κατοικίες σε όλο τον κόσμο και διαθέτει περισσότερα από 3.000 καταχωρισμένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, σχεδόν το 45% των ακινήτων αυτών βρίσκεται σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κρήτη.

• Η εταιρεία Homeaway παρέχει υπηρεσίες ενοικίασης εξοχικών κατοικιών με περισσότερα από 6.500 καταχωρισμένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Σχεδόν το 53% των ακινήτων αυτών βρίσκεται στη Κρήτη και τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

• Η Housetrip διαθέτει περισσότερα από 1.500 καταχωρισμένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται και πάλι στην Κρήτη και τις Κυκλάδες.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας