Πρόωρες εκλογές φέρνει η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο

Αρχική | Ειδήσεις | Διεθνή | Πρόωρες εκλογές φέρνει η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο
image

Ηχηρή διάψευση αποτέλεσε χθες για την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και τους οικονομικούς αναλυτές η είδηση πως η ιαπωνική οικονομία διολίσθησε εκ νέου σε ύφεση εφόσον οι προβλέψεις μιλούσαν για ανάπτυξη 2,1% και το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε ξανά το τρίτο τρίμηνο κατά 1,6%. Είχε προηγηθεί η θεαματική πτώση κατά 7,3% το δεύτερο τρίμηνο, που αποδίδεται από οικονομικούς αναλυτές στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης από το 5% στο 8%. Το μέτρο οδήγησε σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα οι εξαγωγές. Ετσι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι αναβάλλεται κατά δύο έτη η προγραμματισμένη για το 2015 δεύτερη αύξηση του επίμαχου φόρου στο 10%. Πιθανολογείται, άλλωστε, πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές δύο χρόνια πριν από το τέλος της θητείας του και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν πως οι κάλπες θα στηθούν στις 14 Δεκεμβρίου.

Το μείγμα οικονομικής πολιτικής, που έγινε γνωστό ως «Αμπενόμικς», φαίνεται να μην επιτυγχάνει τον στόχο να επαναφέρει την τρίτη οικονομία του κόσμου σε βιώσιμη ανάπτυξη, με παράλληλη επιτάχυνση του πληθωρισμού και συρρίκνωση του δημοσίου χρέους. Βασίζεται στα τρία βέλη: χαλαρή νομισματική πολιτική, ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική και μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις.

Φημολογείτο εδώ και καιρό ότι ο Σίνζο Αμπε επρόκειτο να αναβάλει την αύξηση του επίμαχου φόρου, που αποσκοπεί στην άντληση φορολογικών εσόδων και στη μείωση του ιλιγγιώδους χρέους της χώρας, το οποίο αγγίζει το 230% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αν είχε επιβεβαιωθεί η αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να παρουσιάσει την αναβολή στην αύξηση του φόρου ως κίνηση εμπιστοσύνης στην ιαπωνική οικονομία. Οι περιστάσεις, όμως, τώρα τον αναγκάζουν να εμφανιστεί πολύ πιο απαισιόδοξος και να παραδεχθεί πως η πρώτη αύξηση του φόρου κατανάλωσης, τον Απρίλιο, ήταν προφανώς μεγαλύτερη από όσο άντεχε η εύθραυστη οικονομία της Ιαπωνίας.

«Η Ιαπωνία βρίσκεται σε ύφεση, την εξώθησε σε ύφεση η αύξηση του ΦΠΑ», τόνισε στο Bloomberg ο Γέσπερ Κολ, στέλεχος της JPMorgan Chase & Co. του Τόκιο, που θεωρεί βέβαιο ότι θα αναβληθεί η δεύτερη αύξηση του φόρου. Οπως, άλλωστε, υπογράμμισε στο Reuters ο Ετσούρο Χόντα, από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής Αμπε κατά του αποπληθωρισμού, «ασφαλώς αυτή δεν είναι η κατάσταση που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια αύξηση του φόρου κατανάλωσης». Ο Σίνζο Αμπε κληρονόμησε το σχέδιο για αύξηση του φόρου πωλήσεων όταν ανέλαβε το τιμόνι της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο του 2012. Ηταν τμήμα της πολιτικής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά είχε επίσης υποστηριχθεί από το μικρότερο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και εταίρο του Αμπε στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον όρο ότι δεν θα ήταν πολύ ανίσχυρη η οικονομία.

Σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού χαρακτήρισε, άλλωστε, «σοκαριστική» τη νέα μείωση του ιαπωνικού ΑΕΠ, που προκάλεσε γενική αναστάτωση στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Ο ίδιος σύμβουλος κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Εχει, όμως, ήδη προηγηθεί μόλις στις 31 Οκτωβρίου ο αιφνιδιασμός που προκάλεσε στις αγορές η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοινώνοντας ότι αυξάνει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας στα 80 τρισ. γιεν ετησίως, ποσό αντίστοιχο των 570 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομίας, Ακίρα Αμάρι, δήλωσε χθες πως είναι πιθανή μια νέα τονωτική ένεση στην οικονομία, όμως προσέθεσε πως είναι δύσκολο να προσφερθεί εξαιρετικά μεγάλο πακέτο στήριξης, καθώς η Ιαπωνία χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία για να περιορίσει το χρέος της. Μέχρι στιγμής, πάντως, η δέσμευση της κυβέρνησης Αμπε στην αναπτυξιακή πολιτική έχει διασφαλίσει την εύνοια των ξένων επενδυτών που δεν έχουν γυρίσει την πλάτη στην Ιαπωνία. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, οι εισροές ξένων κεφαλαίων στο ιαπωνικό χρηματιστήριο έφθασαν τα 155 δισ. δολάρια. Φέτος μειώθηκαν μεν, αλλά παρέμειναν στα 7 δισ. δολάρια.

 

 

ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας