Οι τράπεζες μειώνουν κι άλλο τα επιτόκια των προθεσμιακών

Αρχική | Οικονομία | Οι τράπεζες μειώνουν κι άλλο τα επιτόκια των προθεσμιακών
image

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος γύρος μείωσης των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας. Οι διοικήσεις των τραπεζών μετά την επιτυχία τους στη δοκιμασία των stress tests, στο πλαίσιο της εφαρμογής των επιχειρησιακών τους σχεδίων, προχωρούν σε μία ακόμη προς τα κάτω αναθεώρηση των αποδόσεων στις «κλειστές» καταθέσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά το κόστος άντλησης ρευστότητας από το αποταμιευτικό κοινό.

Τελευταία φορά που οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, σχεδόν ταυτόχρονα, είχαν προχωρήσει σε μειώσεις στα επιτόκια ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου έναν μήνα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων προσομοίωσης. Η εκκρεμότητα αυτή δεν επέτρεψε να γίνουν κινήσεις μέσα στον Οκτώβριο. Ωστόσο πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω ελάφρυνση του κόστους των καταθέσεων.

Η Alpha Bank έχει ήδη προχωρήσει από τις αρχές της εβδομάδας σε αλλαγές σε ορισμένα προϊόντα του χαρτοφυλακίου της και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει την παρέμβασή της. Ακολούθησε η Eurobank, η οποία μείωσε τα επιτόκια σε όλα τα προγράμματα που προσφέρει μέσω των δύο δικτύων που διατηρεί, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή και του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέες χαμηλότερες αποδόσεις θα εφαρμόσει η Εθνική Τράπεζα τις επόμενες ημέρες, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται και από την Τράπεζα Πειραιώς. Οι μειώσεις σε αυτόν τον κύκλο περικοπών κινούνται μεταξύ 10 και 20 μονάδων βάσης. Επειτα από αυτές τις αλλαγές τα μέσα επιτόκια αναμένεται να απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο από τα επίπεδα του 2% και να πλησιάσουν το 1,50%.

Με τον τρόπο αυτόν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα επιχειρήσουν την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους, η βελτίωση των οποίων συνεχίστηκε και στο τρίτο  τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Εθνική, Alpha Bank και Eurobank. Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής του επιτοκιακού περιθωρίου που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια προέρχεται από τη μείωση του κόστους αποδοχής καταθέσεων. Στα δάνεια από την άλλη πλευρά, η αναπροσαρμογή των όρων των συμβάσεων γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών δεν επιτρέπει την εφαρμογή αυξήσεων.

Το νέο χαρακτηριστικό της αγοράς των προθεσμιακών καταθέσεων είναι η επίπεδη καμπύλη επιτοκίων. Δηλαδή, οι τράπεζες προσφέρουν τις ίδιες ή σχεδόν τις ίδιες αποδόσεις ανεξάρτητα από τη διάρκεια της κατάθεσης. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ότι η υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά που καταγράφηκαν στο απόγειο της κρίσης βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

Πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα, όταν για μεγαλύτερης διάρκειας καταθέσεις τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα. Ηταν η περίοδος όπου οι τράπεζες ανέμεναν αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Πλέον έχουμε φτάσει μια «ανάσα» από τον στόχο του 1,50% που έχει τεθεί στα πλάνα αναδιάρθρωσης.

 

 

Πηγή: tovima.gr

 

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας