Καμπανάκι ΔΝΤ για τα ανείσπρακτα χρέη από Ταμεία

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Δημόσιες Επιχειρήσεις | Καμπανάκι ΔΝΤ για τα ανείσπρακτα χρέη από Ταμεία
image

Τον κίνδυνο να αποτύχει παταγωδώς η λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και κατά συνέπεια να παραμείνουν ανείσπρακτα χρέη της τάξης των 11,2 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί σε αυτό, επισημαίνει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ασκώντας κριτική στις αρμόδιες αρχές, επισημαίνει ότι οι ανείσπρακτες οφειλές αυξάνονται, ενώ επαναλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, που δεν έχουν υλοποιηθεί, όπως η ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων και η απλοποίηση της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων, η δημιουργία τηλεφωνικών κέντρων ενημέρωσης, η πρόσληψη προσωπικού και η εναρμόνιση της νομοθεσίας με τη λειτουργία του ΚΕΑΟ.

Ο εμπειρογνώμονας του Ταμείου, επιτετραμμένος στο υπουργείο Εργασίας, Πάτρικ Ντε Μετς, ο οποίος αξιολογεί την πρόοδο του ΚΕΑΟ και εισηγείται διορθωτικά μέτρα, στην έκθεση Οκτωβρίου, που παρουσιάζει αποκλειστικά η «Κ» ασκεί σκληρή κριτική, καθώς διαπιστώνει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 350 εκατ. ευρώ για το 2014.

Το ΔΝΤ επισημαίνει την έλλειψη ικανοτήτων των επικεφαλής του ΚΕΑΟ αλλά και τη σχεδόν πλήρη αδιαφορία των ελληνικών αρχών στις συνεχείς συστάσεις που μέσω των εκθέσεων έκανε για τη λειτουργία του Κέντρου. Αξιοσημείωτη είναι δε, και η έλλειψη γνώσης κυρίως όσον αφορά τα διεθνή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών.

Μάλιστα, ο κ. Ντε Μετς σημειώνει πως ο λόγος που το ΔΝΤ προτείνει μια σειρά από επείγουσες δράσεις για την ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων από ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι τα σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέρει πως οι καθυστερήσεις αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, κυρίως από τα προβλήματα ταμειακής ροής των οφειλετών και της περιορισμένης εισπρακτικής ικανότητας του ΚΕΑΟ και υπερτονίζει την κρίσιμη ανάγκη για μια βιώσιμη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, το KEAO πάσχει από έλλειψη σύγχρονης τεχνολογίας και έχει μια δυσκίνητη και δαπανηρή δομή. Απαιτείται δε, ο λειτουργικός εξορθολογισμός του, η μείωση του αριθμού των γραφείων και η μετακίνηση πόρων από τη χαμηλής απόδοσης χειρωνακτική επεξεργασία σε εργασίες υψηλής ποιότητας.

Μάλιστα, ενόψει της νέας πρόκλησης για το KEAO που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση της νέας βελτιωμένης ρύθμισης χρεών των 100 δόσεων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι θα χρειαστεί μια ισχυρή οργανωτική και επιχειρησιακή ανταπόκριση που προφανώς δεν έχει επιδειχθεί έως σήμερα, αφού τα χρέη αυξάνονται σημαντικά. Πλέον, οι οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται 8,675 δισ. ευρώ (χωρίς προσαυξήσεις). Το χρέος του ΟΑΕΕ, στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ήταν 10,1 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων) και είναι πιθανό, μέχρι το τέλος του έτους, να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2012.

Συνολικά, έως τις 15 Οκτωβρίου, στο Κέντρο είχαν υπαχθεί 218.671 οφειλέτες για χρέος της τάξης των 11,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, είχαν συλλεχθεί μόλις 248.090.000 ευρώ (ήτοι το 2,22%). Από το σύνολο των οφειλετών, μόλις 9.236 (4,2%) έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, για συνολικές οφειλές της τάξης των 342.460.000 ευρώ (3%).

 

 

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας