Ηλεκτρονικά η κατάθεση δικαιολογητικών στο ΓΕΜΗ

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Ηλεκτρονικά η κατάθεση δικαιολογητικών στο ΓΕΜΗ
image

Ηλεκτρονικά θα μπορούν πλέον να καταθέτουν οι επιχειρήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) τα δικαιολογητικά για τις όποιες μεταβολές της εταιρικής κατάστασης, όπως για παράδειγμα αλλαγές διοικητικών συμβουλίων, τροποποιήσεις καταστατικών, ενώ ηλεκτρονικά θα λαμβάνουν και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Τούτο προβλέπει απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών που τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Σε πλήρη εφαρμογή, βεβαίως, αναμένεται να τεθεί το νέο καθεστώς έπειτα από δύο μήνες, καθώς αυτή είναι και η προθεσμία που δίνεται προς την υπηρεσία ΓΕΜΗ της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) για να ολοκληρώσει τις αναγκαίες αλλαγές στα ηλεκτρονικά της συστήματα. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να θέσει τέρμα στις πολύμηνες καθυστερήσεις που παρατηρούνταν σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως στην Αθήνα, και είχαν οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις να αποστείλουν εξώδικα στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτο.

Με άλλη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παρέχεται από αυτή την εβδομάδα η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και όλων των απαιτούμενων εγγράφων για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων. Από την ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας αυτής εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ηλεκτρονικά, τέλος, θα γίνεται και η υποβολή των αιτήσεων, καθώς και η κατάθεση των σχετικών εγγράφων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) προκειμένου να χορηγούνται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Μάλιστα, η διοίκηση του ΟΒΙ προανήγγειλε χθες τη μείωση των τελών κατάθεσης, από τα 100 ευρώ που είναι σήμερα στα 80 ευρώ σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιλέγει την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Αναφερόμενος στις παραπάνω εξελίξεις ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου: «Αυτά δεν είναι αποσπασματικά, αποτελούν κομμάτια μιας σαφούς προσέγγισης, ενός action plan το οποίο χωρίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η διευκόλυνση του επιχειρείν, της επιχειρηματικότητας, με σειρά μέτρων. Και ο δεύτερος άξονας είναι η παροχή ρευστότητας στην οικονομία ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τους σκοπούς της, που είναι η ανάπτυξη της χώρας»

 

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας