Εως 100 δόσεις η εξόφληση οφειλών σε Ταμεία και εφορία

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογική Ενημέρωση | Εως 100 δόσεις η εξόφληση οφειλών σε Ταμεία και εφορία
image

Ηλεκτρονικά, με μια αίτηση θα μπορούν εντός των επομένων ημερών και εφόσον εκδοθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση με τις έως και 100 δόσεις οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 1 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πολυαναμενόμενη τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Το οριστικό κείμενο έχει αποσταλεί και στους εκπροσώπους των δανειστών, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη τοποθέτηση.

Στη νέα ρύθμιση υπάγονται βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014, οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες έως και τον Μάρτιο. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι, να έχουν δηλαδή εξοφλήσει κανονικά οφειλές που έχουν προκύψει μετά την 1η Οκτωβρίου, όπως για παράδειγμα τη δόση του ΕΝΦΙΑ και τις τρέχουσες ασφαλιστικές οφειλές. Εντός των ημερών, μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα ανοίξει ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι θα μπαίνουν και θα κάνουν την αίτηση για ρύθμιση οφειλών. Προβλέπεται έκπτωση των προσαυξήσεων έως και 100%, ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει ο φορολογούμενος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εξής διαβάθμιση:

• Εφάπαξ εξόφληση, με απαλλαγή κατά 100%.
• 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 90%.
• 24 δόσεις, με απαλλαγή 80%.
• 36 δόσεις, με απαλλαγή 70%.
• 48 δόσεις, με απαλλαγή 60%.
• 60 δόσεις, με απαλλαγή 50%.
• 72 δόσεις, με απαλλαγή 30%.
• 100 δόσεις, με απαλλαγή 20%.

Η δυνατότητα των 100 δόσεων αφορά μόνο όσους έχουν οφειλές έως 15.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση. Οι οφειλές που υπάγονται σε ρύθμιση επιβαρύνονται με τόκο 4,56% ετησίως. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου οφειλών. Επίσης, δύνανται να υπαχθούν κατόπιν επιλογής του οφειλέτη και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης: α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή β) δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή γ) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

Αν και μέχρι σήμερα, οι ρυθμίσεις οφειλών προέβλεπαν ότι η μη καταβολή δύο δόσεων συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης, η τροπολογία προβλέπει ευνοϊκότερη μεταχείριση. Συγκεκριμένα, ορίζει τις συνέπειες της μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, όπως απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής (συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων) καθώς και επιβολή όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όμως δίνει κάποια περιθώρια στους οφειλέτες. Συγκεκριμένα, ορίζει πως δεν ισχύουν τα παραπάνω, εάν μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την πλήρωση των όρων αυτής ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.

Επίσης, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης έχει άπαξ τη δυνατότητα, εντός 2 μηνών, να υποβάλει αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους.




Πηγή: kathimerini.gr



15

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας