Η τραπεζική ενοποίηση ευνοεί τη Γερμανία

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η τραπεζική ενοποίηση ευνοεί τη Γερμανία
image

Την επόμενη οκταετία οι τράπεζες της Ε.Ε. θα πρέπει να εισφέρουν στον «κουμπαρά» έκτακτης ανάγκης 55 δισ.

Το σχέδιο συγκέντρωσης χρημάτων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών ανακοινώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτό, όσο μεγαλύτερη είναι η τράπεζα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η εισφορά που θα κληθεί να συνεισφέρει. Το Ταμείο, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από 01.01.2016, θα αντλήσει χρήματα απ’ όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στην τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης και μέσα από αυτό θα ενισχύονται οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πτώχευσης. Ωστόσο, αν κάποιος μελετήσει το σχέδιο αντιλαμβάνεται ότι κυρίως επωφελούνται οι γερμανικές και οι ισπανικές τράπεζες, καθώς οι χώρες αυτές διαθέτουν πολλές και μικρού - μεσαίου μεγέθους τράπεζες.

Αντίθετα, οι τράπεζες της Γαλλίας φαίνεται να πλήττονται περισσότερο με αυτό το σύστημα καθώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αποτελείται βασικά από τρεις πολύ μεγάλες τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν, σύμφωνα με το χθεσινό σχέδιο, να συνεισφέρουν ένα πολύ μεγάλο ποσό στο Ταμείο Εκκαθάρισης. Με τον όρο «μικρές» τράπεζες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εννοεί αυτές που έχουν λιγότερο από 1 δισ. ευρώ στο ενεργητικό τους και λιγότερο από 300 εκατομμύρια καταθέσεις. Αυτές οι μικρότερες τράπεζες που αποτελούν το 1% του συνόλου του ενεργητικού θα συνεισφέρουν μόλις το 0,3% των χρημάτων. Σε αντίθεση, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, που αποτελούν το 85% του συνόλου του ενεργητικού, θα πληρώσουν περίπου 90% των εισφορών. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολογεί τη στάση της, γιατί δηλαδή το περισσότερο βάρος πέφτει στις μεγάλες τράπεζες, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες είναι πιο πιθανό να χρειασθούν ενίσχυση σε περίπτωση κρίσης.

Βέβαια μέχρι στιγμής στην Ευρωζώνη οι τράπεζες που έχουν αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα είναι οι μικρομεσαίες όπως η κυπριακή «Λαϊκή» ή ισπανική «Bankia» μεταξύ άλλων. «Η επιλεγείσα προσέγγιση είναι δίκαιη, δεδομένου ότι κάθε τράπεζα θα συμβάλει ανάλογα με το μέγεθός της και το προφίλ κινδύνου, ενώ για τις μικρότερες τράπεζες θα ισχύει ειδικό καθεστώς εισφορών» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ. Tα επόμενα οκτώ χρόνια οι τράπεζες θα πρέπει να εισφέρουν στο Ταμείο Εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών 55 δισ. ευρώ.

 

 


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

15





Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας