Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή διάθεσης περίπου στο 1 ευρώ

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή διάθεσης περίπου στο 1 ευρώ
image

Ομαλά και με χαμηλές τιμές που κινήθηκαν γύρω στα 1,04 με 1,06 ευρώ το λίτρο για τα μεγάλα αστικά κέντρα και κατά περίπου 10 λεπτά ακριβότερα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ξεκίνησε χθες ο ανεφοδιασμός της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης. Οι παραγγελίες αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα και η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι τόσο, κυρίως, λόγω των καιρικών συνθηκών όσο και της πτωτικής τάσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι καταναλωτές θα αναβάλουν τις προμήθειές τους για αργότερα. Στα χαμηλά επίπεδα των 71 λεπτών το λίτρο διαμορφώθηκε η τιμή για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Διαφορετικά πάντως από αυτά της αγοράς είναι τα στοιχεία περί τιμών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα πρώτα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, ξεκίνησε από 99 λεπτά το λίτρο και κατά συνέπεια για τους χιλιάδες δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,64 ευρώ το λίτρο. Ο υφυπουργός εκτίμησε επίσης ότι η τροφοδοσία της αγοράς θα είναι ομαλή και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά. «Κανένα σχόλιο», δηλώνουν παράγοντες της αγοράς σχετικά με τις τιμές που ανακοίνωσε το υπουργείο και χαρακτηρίζουν την τιμή των 99 λεπτών το λίτρο «ύποπτη». Η τιμή αυτή δεν προκύπτει πάντως από το Παρατηρητήριο Τιμών, όπου η χαμηλότερη τιμή στην Αττική, η οποία καταγράφεται σε ένα μόνο πρατήριο, είναι 1,019 ευρώ το λίτρο, ενώ η πλειοψηφία των πρατηρίων έχει αναρτήσει τιμές από 1,04 ευρώ το λίτρο και πάνω.

Η πρώτη μέρα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης συνοδεύτηκε χθες από την ανάρτηση «λευκής λίστας» με πρατήρια επτά μεγάλων περιφερειακών περιοχών και συγκεκριμένα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Μαγνησίας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων και της Αχαΐας. Η «λευκή λίστα» αναρτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και περιλαμβάνει πρατήρια που έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών - εκροών και παράλληλα αποστέλλουν στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΠΣ. Η «λίστα» είχε προαναγγελθεί προ ενός μήνα περίπου από τον γ.γ. της ΓΓΠΣ κ. Χάρη Τσαβδάρη και σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του, στοχεύει στο να κατευθύνει τους καταναλωτές να προμηθεύονται καύσιμα από πρατήρια που ανταποκρίνονται πλήρως στον νόμο.

Σύμφωνα με την πρώτη λίστα που αναρτήθηκε χθες, τα πρατήρια που αποστέλλουν στοιχεία είναι 1.900 επί συνόλου 2.378 στις επτά παραπάνω περιοχές. Το ποσοστό συμμόρφωσης αναφορικά με την αποστολή στοιχείων βελτιώνεται συνεχώς και από 60% που ήταν πριν από ένα μήνα έχει φτάσει στο 80%. Το πρόβλημα ωστόσο βρίσκεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου επί ενός συνόλου 3.000 και πλέον πρατηρίων, συστήματα εισροών - εκροών έχει εγκαταστήσει περίπου το 50%, ενώ στοιχεία αποστέλλουν ακόμη λιγότερα. Η πλευρά της αγοράς (εταιρείες και πρατήρια) αποδίδουν την καθυστέρηση αποκλειστικά στους εγκαταστάτες των συστημάτων. Οπως υποστηρίζουν, δεν είναι μόνο ο αριθμός τους περιορισμένος, αλλά εμφανίζουν και σοβαρές ελλείψεις υλικών.

Η πολιτεία φαίνεται να έχει αποδεχτεί το αίτημα της αγοράς να μην υποστούν τις συνέπειες του νόμου όσα πρατήρια δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα, παρέχοντας μια σιωπηρή παράταση προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς κυρίως στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Αύξηση των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης προεξοφλεί για φέτος η αγορά, η οποία εκτιμά ότι μπορεί να ανακτήσει ένα ποσοστό 25-30% από το 70% που έχασε την προηγούμενη διετία.

 

 

 

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας