Ανησυχητική αύξηση του κόστους δανεισμού

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανησυχητική αύξηση του κόστους δανεισμού
image

Εντονότερη ήταν η πίεση που δέχθηκαν χθες τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση των 10ετών να αυξάνεται κατά 15% μέσα σε μία ημέρα και να φθάνει σχεδόν στο 8% από 6,93% που έκλεισε την Τρίτη. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και η πρόθεση της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο παραμένουν οι βασικές αιτίες της ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων.

Παράλληλα, στη διαμόρφωση της εικόνας αυτής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είναι «ρηχή», δηλαδή δεν υπάρχει μεγάλος όγκος συναλλαγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες οι πωλήσεις έφθασαν μόλις στα 300 εκατ. ευρώ και προχθές περίπου στα 80 εκατ. ευρώ, αλλά οδήγησαν στη σημαντική άνοδο των αποδόσεων.

Χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε ενδοσυνεδριακά ακόμα και στο 7,95%, όταν προχθές είχε κλείσει στο 6,93% και την Παρασκευή είχε κλείσει στο 6,6%. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία των 3ετών και 5ετών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να ανέρχονται χθες στο 5,33% και στο 5,75%.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αλλά με μικρότερο ρυθμό από ό,τι των ελληνικών. Το 10ετές ομόλογο της Πορτογαλίας αυξήθηκε στο 3,28% χθες από 3% την Τρίτη, της Ισπανίας στο 2,1% από 2% και της Ιταλίας στο 2,4% από 2,3%.

Πέραν του φόβου που υπάρχει για την Ελλάδα, οι επενδυτές βλέπουν και το ευρωπαϊκό περιβάλλον να μην είναι αισιόδοξο. Αναλυτές αναφέρουν ότι οι επενδυτές φοβούνται πως η Ευρωζώνη δεν θα επιτύχει την προβλεπόμενη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι η στάση της Γερμανίας δεν βοηθάει τη Ζώνη του Ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάσταση της Ελλάδα επιδεινώνεται, καθώς η ελληνική οικονομία παρά τη βελτίωση των βασικών της μεγεθών παραμένει η πιο ευαίσθητη στην Ευρωζώνη και πλήττεται άμεσα όταν υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Επίσης, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι και οι τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν βοηθήσει. Και αυτό γιατί δείχνουν πως η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, συντηρώντας –αν όχι επιτείνοντας– την αβεβαιότητα για την Ελλάδα.

 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας