Η Γερμανία επιμένει στην πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Γερμανία επιμένει στην πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας
image

Αγνοώντας τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων και των διεθνών εταίρων να αυξήσει τις επενδύσεις στις υποδομές της Γερμανίας και να χαλαρώσει τη δημοσιονομική λιτότητα ώστε να ενισχύσει την οικονομία, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επέλεξε να συνεχίσει στη σκληρή «γραμμή» της δημοσιονομικής πειθαρχίας ανεξαρτήτως του κόστους.

«Η στάση της Γερμανίας είναι σημαντική. Αν ξεφύγουμε από το (δημοσιονομικό) μονοπάτι, αυτό θα δώσει αφορμή και σε άλλους να πράξουν το ίδιο», είπε χθες το βράδυ η κ. Μέρκελ σε κεκλεισμένων των θυρών συγκέντρωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters. «Βρισκόμαστε και πάλι στη φάση όπου οι δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρώπη πρέπει να έχουν βάση», συνέχισε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη έμμεσα στη Γαλλία και στην Ιταλία που τους τελευταίους μήνες πιέζουν για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και για ενίσχυση των επενδύσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 και παρά την επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών τόσο της χώρας όσο και ολόκληρης της Ευρωζώνης δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Τους τελευταίους μήνες διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση, έχουν ζητήσει από την κ. Μέρκελ να εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας και να αυξήσει τις επενδύσεις στις υποδομές της χώρας αν όχι για χάρη της ευρωπαϊκής οικονομίας, για χάρη των ίδιων των Γερμανών πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της εγκατάλειψης των υποδομών. Νωρίτερα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε υποστηρίξει τον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015, λέγοντας ότι «περισσότερα χρέη στη Γερμανία δεν θα δημιουργήσουν ανάπτυξη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία ή στην Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδρίαζαν στο Λουξεμβούργο συζητώντας μεταξύ άλλων μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω δημοσίων επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωζώνη είχε ύφεση το 2012 και το 2013, οπότε θα περίμενε κανείς η σχετική συζήτηση να έχει κάπως προχωρήσει. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. «Υπάρχει ο κίνδυνος (τα μέτρα) να μην έχουν επίδραση μέχρι το 2017 ή και αργότερα. Ομως αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουν επίδραση το 2015 και το 2016», είπε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Ερωτηθείς σχετικά με την αντίθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ενίσχυση των υποδομών μέσω της αύξησης του δανεισμού, ο κ. Σαπέν απάντησε ότι μια εναλλακτική λύση που συζήτησαν οι υπουργοί ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κατά τα άλλα, το Ecofin «καλωσόρισε τη δημιουργία ομάδας δράσης από την ΕΤΕπ και την Κομισιόν με τη συμμετοχή των κρατών-μελών, ώστε να αναλύσει τα βασικά εμπόδια για τις επενδύσεις και να προτείνει πρακτικές λύσεις». Η ομάδα δράσης θα ενημερώσει το Ecofin τον Δεκέμβριο.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας