Πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση
image

Ετήσιες προσλήψεις ισάριθμες με τις συνταξιοδοτήσεις-απομακρύνσεις γιατρών στο ΕΣΥ και σταδιακή κάλυψη εντός τριετίας των αναγκών των υποστελεχωμένων τμημάτων των νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό, προβλέπει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Υγείας, που θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο-σκούπα. Στο σχέδιο που απέστειλε το υπουργείο στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση κοινής επιτροπής που θα καθορίσει τις προσλήψεις, ενώ επαναδιατυπώνεται το ισχύον πλαίσιο του ωραρίου και των εφημεριών των γιατρών. Οπως αναφέρεται, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι ειδικές μονάδες και τα αναισθησιολογικά τμήματα καλύπτονται υποχρεωτικά με ενεργό εφημερία ειδικευμένου και ειδικευόμενου, ενώ οι κλινικές, τα τμήματα που νοσηλεύουν ασθενείς και τα εργαστήρια εφημερεύουν με ειδικευμένους γιατρούς σε ενεργό ή μεικτή εφημερία (η μισή από το σπίτι) και ειδικευόμενους σε ενεργό εφημερία. Το σχέδιο καταργεί τις πρόσθετες εφημερίες - όσες υπερβαίνουν τον ανώτατο αριθμό εφημεριών που μπορεί να κάνει ένας γιατρός.

Σήμερα η κατάσταση των εφημεριών στα νοσοκομεία είναι οριακή: οι πρόσθετες εφημερίες καθυστερούν να πληρωθούν -κάποια νοσοκομεία χρωστούν εφημερίες του 2012- οι διοικητές με μετακινήσεις γιατρών κλείνουν «τρύπες» ή αλλάζουν εφημερίες ενεργές με ετοιμότητας (από το σπίτι) για να μειώσουν το κόστος. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ λείπουν από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ 6.000 γιατροί.

Το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης υιοθετεί στην πλειονότητά του σχετικό κείμενο προτάσεων των γιατρών. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, έχουν απαλειφθεί οι προτάσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως η αποκατάσταση του ειδικού μισθολογίου, η μονιμοποίηση των επί θητεία γιατρών και η αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών. Επίσης, δεν συνοδεύεται με μελέτη των προσλήψεων που απαιτούνται, ούτε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν υπάρχουν οικονομικά δεδομένα του κόστους των μέτρων. Οπως αναφέρουν οι γιατροί, παρά το ότι προβλέπονται προσλήψεις, δεν περιλαμβάνονται οι απαραίτητες πιστώσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015. Μία συμφωνία στο ζήτημα μεταξύ γιατρών και υπουργείου είναι απαραίτητη για να αποφύγει η κυβέρνηση την επικείμενη καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του ωραρίου των γιατρών και την επιβολή προστίμου (εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ). Η Κομισιόν έχει δεχθεί καταγγελίες ότι στην Ελλάδα οι ειδικευμένοι υποχρεώνονται σε εργασία 60-72 ωρών την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι 71-93 ωρών έναντι 48 και 52 ωρών αντίστοιχα που ορίζει ως ανώτατο όριο το ευρωπαϊκό δίκαιο.

 

 

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

 

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας