Β. Κορέα: Οργιο φημών για τον Κιμ

Αρχική | Ειδήσεις | Εξωτερική Πολιτική | Β. Κορέα: Οργιο φημών για τον Κιμ
image

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν εμφανίστηκε τελικά στις επίσημες εκδηλώσεις για την 69η επέτειο της ίδρυσης του κυβερνώντος κόμματος, το πρωί της Παρασκευής. Η απουσία του έδωσε νέο βάθος στο μυστήριο που καλύπτει την κατάστασή του, καθώς έχει να εμφανιστεί απο τις 3 Σεπτεμβρίου. Ένα στεφάνι εκ μέρους του κατατέθηκε στα αγάλματα των δύο Κιμ στο μαυσωλείο του Ανακτόρου Κουμσουσάν.

Οργιο φημών

Στα περισσότερα κράτη, ένα βίντεο που θα απαθανάτιζε τον ηγέτη της χώρας να κουτσαίνει δεν θα προκαλούσε και μεγάλη εντύπωση. Ομως, στη Βόρεια Κορέα, όπου ελέγχονται οι πάντες και τα πάντα, αυτές οι εικόνες, σε συνδυασμό με την εξαφάνιση του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επί πέντε εβδομάδες, προκαλεί αμέτρητες συζητήσεις ανάμεσα στους αναλυτές και τους ξένους αξιωματούχους, που αναζητούν ίχνη ταραχής σε ένα από τα πιο επικίνδυνα αστυνομικά κράτη του κόσμου. Η εξαφάνιση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας είναι ιδιαίτερα εμφανής καθώς ο Κιμ, όπως έκανε ο πατέρας του και ο παππούς του, χρησιμοποιεί τις δημόσιες εμφανίσεις, πάντα πλαισιωμένος από τους πιστούς του υπηκόους, ως όργανο του μηχανισμού προπαγάνδας που διατηρεί ενιαίο το κράτος.

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πιθανώς ο νεαρός Κιμ να ασθενεί, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι έγινε πραξικόπημα. Κάτι τέτοιο θα επέβαλλε τη μετακίνηση στρατού ή ακόμα και πληθυσμού, ενώ τίποτα τέτοιο δεν καταγράφηκε.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον θεωρεί τις φήμες περί πραξικοπήματος ευσεβείς πόθους ανθρώπων που επί δεκαετίες προσπαθούν να διακρίνουν τα σημάδια κατάρρευσης του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Κάποιες από τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες θέλουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να αναρρώνει από ποδάγρα, που του την προκάλεσε η λατρεία του καλού και πλούσιου σε λιπαρά φαγητού. Αλλες, πάλι, θέλουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει χάσει την εξουσία και να έχει αντικατασταθεί από παλαιότερους. Ενας λόγος του πολλαπλασιασμού τέτοιων ανυπόστατων θεωριών είναι ότι στη Βόρεια Κορέα, πολλές φορές, οι φήμες βγαίνουν αληθινές. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει πάντα ο πειρασμός να πιστέψουμε τα χειρότερα για μια χώρα με ελάχιστη έκθεση στον έξω κόσμο, που αρκετά συχνά επιδεικνύεται ιδιόμορφη αλλά και κτηνώδης.

Πολλοί, προσπαθώντας να καταλάβουν τι απέγινε ο Κιμ, σημειώνουν ότι και ο πατέρας του και ο παππούς του είχαν κατά καιρούς εξαφανιστεί κατά παρόμοιο τρόπο. Οπως παρατηρεί ο Λι Σουνγκ Γιουν, ειδικός στα θέματα της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Ταφτς στις ΗΠΑ, «ο Κιμ είναι το κράτος και μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται όπως και όταν θέλει».

 

 

CHOE SANG HUN / THE NEW YORK TIMES

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας