Με το σταγονόμετρο οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογική Ενημέρωση | Με το σταγονόμετρο οι επιστροφές φόρου εισοδήματος
image

Την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, σχεδιάζει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κ. Σαββαΐδου. Την ίδια στιγμή, όμως, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος αποδίδονται στους υπόχρεους με το σταγονόμετρο, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν πρόκειται πριν από τα Χριστούγεννα να δουν στους λογαριασμούς τα σχετικά ποσά. Μάλιστα οι προϊστάμενοι των εφοριών ενημερώνουν τους φορολογουμένους ότι το νωρίτερο σε ένα δίμηνο θα γίνουν οι επιστροφές του φόρου εισοδήματος.

Οι κινήσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπορεί να κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει ο μηχανισμός να μπορεί να υλοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις επιστρέφοντας ταχύτερα τους φόρους τόσο προς τα φυσικά πρόσωπα όσο και προς τις επιχειρήσεις.

Πάντως, το σχέδιο της ΓΓΔΕ για την ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις προβλέπει:

α) Τη δημιουργία καταλόγου στον οποίο θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο απαλλασσόμενες πράξεις ή πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδας με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, οι οποίες θεωρούνται ως εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου, με βάση την ανάλυση κινδύνου.

β) Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά ορισμένα κριτήρια (όπως, κυρίως, μη ύπαρξη ή τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων τις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους, μη διάπραξη αδικημάτων φοροδιαφυγής κ.λπ.) και επομένως να έχουν επιδείξει αυξημένη φορολογική συμμόρφωση κατά τις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους.

Οπως προαναφέρθηκε, οι θετικές αυτές κινήσεις για τις επιχειρήσεις θα έπρεπε να αφορούν και τις επιστροφές του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ανεξάρτητα εάν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι, οι εφορίες δεν επιστρέφουν τον φόρο εισοδήματος και μάλιστα αρκετοί προϊστάμενοι δηλώνουν άγνοια για την ημερομηνία επιστροφής του φόρου, δημιουργώντας εκνευρισμό στους φορολογουμένους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση πολίτη, ο οποίος αρχικά τηλεφώνησε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να ενημερωθεί για το πότε θα γίνει η σχετική πίστωση στον λογαριασμό του. Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τού συνέστησαν να επικοινωνήσει με την εφορία του δεδομένου ότι η υπηρεσία ήταν αναρμόδια για να δώσει την απάντηση. Και αυτό διότι από φέτος, πριν γίνει οποιαδήποτε επιστροφή, η εφορία οφείλει να ελέγξει εάν υπάρχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, πλέον, οι επιστροφές φόρων γίνονται από τις εφορίες αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος.

Ο φορολογούμενος τηλεφώνησε στον έφορο (της Αθήνας) και αφού έδωσε όλα τα στοιχεία του, ο προϊστάμενος της εφορίας διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει η φετινή επιστροφή φόρου, αλλά και των προηγούμενων δύο ετών.

Στην ερώτηση πότε θα του πιστωθούν στον λογαριασμό τα σχετικά ποσά που του οφείλει το ελληνικό Δημόσιο, απάντησε ο έφορος ως εξής: Εάν δεν έχουν κατατεθεί σε διάστημα δύο - τριών μηνών από σήμερα, τηλεφωνήστε μας ξανά για να δούμε τι θα κάνουμε! Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο έφορος διαπίστωσε ότι ο φορολογούμενος δεν έχει καμία οφειλή ούτε βεβαιωμένους φόρους.

Μία από τις εξηγήσεις που δίνουν φοροτεχνικά γραφεία για τις μεγάλες καθυστερήσεις είναι ότι πιθανόν υπάρχει εντολή από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για συγκράτηση των επιστροφών φόρου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Αλλη εξήγηση που δίνεται είναι ότι οι εφορίες δεν έχουν προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην ασχολούνται με τις επιστροφές φόρων.

Συγκράτηση τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι επιστροφές φόρου έχουν ανέλθει στο 8μηνο του έτους στα 2,177 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,018 (+159 δισ. ευρώ). Ωστόσο καταγράφεται συγκράτηση των επιστροφών τον τελευταίο μήνα. Συγκεκριμένα:

• Το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου οι επιστροφές ήταν στα επίπεδα των 906 εκατ. ευρώ.

• Τον Μάιο επιστράφηκαν 320 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά τα 1,226 δισ. ευρώ.

• Τον Ιούνιο επιστράφηκαν 333 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά τα 1,558 δισ. ευρώ.

• Τον Ιούλιο επιστράφηκαν 444 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά τα 2,002 δισ. ευρώ.

• Τον Αύγουστο οι επιστροφές ήταν της τάξεως των 177 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 2,177 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα ανωτέρω, τον Αύγουστο οι επιστροφές ήταν λιγότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, που ενδεχομένως να οφείλεται και στη χειρότερη πορεία των δημοσίων εσόδων.

 

 

 

Προκόπης Χατζηνικολάου

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

 

11




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας