Αυξάνονται οι πιέσεις προς ΕΚΤ για νέα μέτρα στήριξης

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αυξάνονται οι πιέσεις προς ΕΚΤ για νέα μέτρα στήριξης
image

Για την οικονομία της Ευρωζώνης ο Αύγουστος επιφύλασσε αρκετές αρνητικές ειδήσεις, με τελευταία την είδηση ότι η μεταποίηση στην Ευρωζώνη βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη συρρίκνωση. Σε συνδυασμό με τη στασιμότητα της οικονομίας το β΄ τρίμηνο και τη νέα υποχώρηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 0,3%, ο περιορισμός της μεταποιητικής δραστηριότητας αυξάνει τις πιέσεις που δέχεται ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πάρει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ενδεχόμενο που θεωρείται πάντως απίθανο για μια σειρά από λόγους.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές περιμένουν ότι την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής, ενδεχομένως αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα κάνει εφόσον πέσει και άλλο ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, όμως, πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει ότι η αγορά είναι πλέον πεπεισμένη ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί από τις καταστάσεις να προχωρήσει στο τύπωμα νέου χρήματος μέσω του οποίου θα αγοράσει περιουσιακά στοιχεία, πολιτική γνωστή ως νομισματική χαλάρωση, πιθανότατα το α΄ τρίμηνο του 2015. Αναφερόμενος στα ανησυχητικά στοιχεία από τη μεταποίηση, ο κ. Φίλιπ Σο, οικονομολόγος της Investec, δήλωσε στο Reuters ότι «ενισχύουν τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ θα διατηρήσει επεκτατική πολιτική. Το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει ήπιους τόνους χωρίς να αναλάβει δράση. Ωστόσο, περιμένουμε να ανακοινώσει ορισμένες λεπτομέρειες για το σχέδιο της να ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων (ABS) τους ερχόμενους μήνες».

Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων έχουν ήδη προεξοφλήσει κατά 50%-70% την πιθανότητα κάποιου είδους νομισματικής χαλάρωσης. Σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, η μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων που ερωτήθηκε (32 από τους 39) απάντησε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση το αργότερο μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2015. Ποσοστό 75% των οικονομολόγων πιστεύει ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα αφορούν μόνο τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια, ενώ μόλις το 40% πιστεύει ότι θα αφορούν και αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Ο,τι κι αν γίνει τελικά, ο κ. Ντράγκι πιθανότατα θα τηρήσει στάση αναμονής την Πέμπτη για δύο λόγους. Πρώτον, η ΕΚΤ θα θελήσει να δει ποια θα είναι η επίπτωση στην οικονομία από τους δύο νέους γύρους παροχής μακροχρόνιων χαμηλότοκων δανείων προς τις τράπεζες τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τα εν λόγω νέα δάνεια (TLTRO) έχουν ως αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση του δανεισμού προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα πρωτίστως στις χώρες της περιφέρειας, όπου είτε έχει κοπεί τελείως η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα τραπεζικά δάνεια είτε τα επιτόκια που τους προσφέρονται είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού που ορίζει η ΕΚΤ. Δεύτερον, η ΕΚΤ θα πρέπει να κάμψει την παραδοσιακή εχθρότητα της Γερμανίας απέναντι στην επεκτατική νομισματική πολιτική, πολύ περισσότερο δε απέναντι στο τύπωμα νέου χρήματος.

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας