Στο 1,5% τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων έως τα τέλη του έτους

Αρχική | Ειδήσεις | Ευρωπαϊκή Ένωση | Στο 1,5% τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων έως τα τέλη του έτους
image

Δραματική υποχώρηση καταγράφουν εντός του Αυγούστου τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, εγκαταλείποντας οριστικά το ψυχολογικό όριο του 2%. Με εξαίρεση την Τράπεζα Αττικής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν ήδη από τις αρχές της εβδομάδας σε αλλαγές στα τιμολόγια των προθεσμιακών καταθέσεων, μειώνοντας τις αποδόσεις στο επίπεδο του 1,70% - 1,90% ανάλογα με τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της κατάθεσης.

Η αρνητική εξέλιξη του πληθωρισμού, που έκλεισε στο -0,7% τον Ιούλιο, αποκαθιστά το επίπεδο των πραγματικών αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις στη χώρα μας σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όπου μεσοσταθμικά τα επιτόκια κινούνται κάτω του 1%. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το φθινόπωρο θα ακολουθήσει νέα μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις με στόχο να σταθεροποιηθούν στο επίπεδο του 1,5% έως τα τέλη του χρόνου.

Στις αρχές της εβδομάδας οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε μειώσεις 0,30 - 0,40 ποσοστιαίες μονάδες στις περισσότερες κατηγορίες των προθεσμιακών καταθέσεων, τα βασικά χαρακτηριστικά των οποίων εμπλουτίζονται με επιμήκυνση της περιόδου παραμονής στο προϊόν, αυξανόμενη απόδοση ανά μήνα ή τρίμηνο, ευελιξία στην έξοδο από το προϊόν χωρίς πέναλτι σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και προκαταβολή των τόκων.

Χαρακτηριστικά αυξημένης ευελιξίας έχει η προθεσμιακή κατάθεση της Τράπεζας Πειραιώς «Στα μέτρα σου», που διατίθεται για μικρά ποσά ακόμη και 5.000. Η διάρκεια του προϊόντος ξεκινά από μία εβδομάδα και φθάνει έως και τον ένα χρόνο και η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στον καταθέτη να επιλέγει την αύξηση ή τη μείωση του ποσού, όπως επίσης και την ελεύθερη έξοδο από το προϊόν χωρίς πέναλτι. Η μέγιστη απόδοση για ποσά έως 20.000 ευρώ φθάνει έως και το 1,75%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά έως 50.000 ευρώ μπορεί να φτάσει έως και το 1,85%.

Ανέξοδη ολική ή μερική προεξόφληση κάθε μήνα στον εκτοκισμό επιτρέπει και η προθεσμιακή κατάθεση της Εθνικής Τράπεζας «Ανοδος», η διάρκεια της οποίας φθάνει έως και τους 18 μήνες. Το προϊόν προϋποθέτει ελάχιστη κατάθεση 20.000 ευρώ, υπόσχεται κλιμακούμενη απόδοση, η οποία μεσοσταθμικά διαμορφώνεται στο 1,99% για το σύνολο της διάρκειας. Ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 10.000 ευρώ προϋποθέτει η δωδεκάμηνη προθεσμιακή κατάθεση «Νέα Εποχή» της Alpha Bank, που αποδίδει τους τόκους κάθε τρίμηνο και επιτρέπει την πρόωρη απόδοση του κεφαλαίου χωρίς επιβάρυνση στην επέτειο του προϊόντος. Η απόδοση διαμορφώνεται στο 1,75% για ποσά από 10.000 - 30.000 ευρώ, στο 1,85% για ποσά από 30.000 έως 50.000 ευρώ και στο 1,95% για ποσά άνω των 50.000 ευρώ.

Κλιμακούμενο μεσοσταθμικό επιτόκιο έως 1,75% για ποσά από 10.000 - 30.000 ευρώ προσφέρει η προθεσμιακή κατάθεση «Step Up» της Eurobank για διάρκεια τριών ή έξι μηνών, ενώ η απόδοση φθάνει το 1,85% για ποσά από 30.000 - 60.000 ευρώ. Το προϊόν διατίθεται και με ετήσια διάρκεια και απόδοση 1,70% και 1,80% αντίστοιχα ανάλογα με το ποσό κατάθεσης. Για μικρά ποσά που ξεκινούν από 5.000 και φθάνουν τα 30.000 ευρώ, η Eurobank προσφέρει επίσης την προθεσμιακή κατάθεση «Live», που διατίθεται για ένα, τρεις ή έξι μήνες με απόδοση 1,75%, ενώ για ποσά άνω των 30.000 ευρώ η απόδοση διαμορφώνεται στο 1,90%.

Η Τράπεζα Αττικής, η οποία δεν έχει ακολουθήσει ακόμη στη μείωση των επιτοκίων, προσφέρει την προθεσμιακή κατάθεση «Attica Σταθερής Απόδοσης», με σταθερή απόδοση 2,35% για όλη τη διάρκεια του προϊόντος, που φθάνει τους 15 μήνες. Η κατάθεση μπορεί να προεξοφληθεί ολικά και χωρίς επιβάρυνση στο τέλος οποιουδήποτε επιτοκιακού τριμήνου, διασφαλίζοντας την υψηλή απόδοση του 2,35%.

 

 


Ευγενία Τζώρτζη

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

 

11




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας