Τρόποι άμυνας των φορολογουμένων - Τρεις δράσεις κατά του ΕΝΦΙΑ

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Τρόποι άμυνας των φορολογουμένων - Τρεις δράσεις κατά του ΕΝΦΙΑ
image

Παρά το ότι είχε άφθονο χρόνο στη διάθεσή της, η Κυβέρνηση τελικά αποδείχθηκε ανίκανη να σχεδιάσει έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος να είναι δίκαιος, λογικός και τέτοιος ώστε να μπορεί να πληρωθεί από τους φορολογούμενος.

Χωρίς να υπάρχει λόγος, η Κυβέρνηση προκαλεί και πάλι μίαν αναστάτωση στην κοινωνία. Και το γεγονός ότι είναι Αύγουστος και ο κόσμος λείπει από τις πόλεις, τελικά δε θα την κάνει να αποφύγει τη γενική κατακραυγή.

Εκτίμησή μας είναι ότι, ο ΕΝΦΙΑ, τελικά θα αποτελέσει την αιτία της εκλογικής κατάρρευσης της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς όπως το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) προκάλεσε τη μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ.

Είναι πρακτικά αδύνατο για τους πολίτες να πληρώσουν τα ποσά που τους καταλογίζονται. Πολύ δε περισσότερο αν σκεφθεί κάποιος ότι, ο φόρος αυτός έρχεται μερικές μόλις μέρες μετά από τον φόρο εισοδήματος.

- “Να το βάλουμε σε δόσεις” μας λέει η Κυβέρνηση! Όμως, τί να πρωτοβάλουμε σε δόσεις; Και δηλαδή, αν θα το βάλουμε σε δόσεις, του χρόνου, θα έχουμε να τα πληρώσουμε;

Ώρες – ώρες, η Κυβέρνηση μοιάζει να μην καταλαβαίνει τί γίνεται έξω στην κοινωνία. Και πιστεύουν ότι ο κόσμος δεν πληρώνει τις εισφορές του στον ΟΑΕΔ και τους φόρους του, έτσι για χόμπυ, ή για αντίδραση στο σύστημα. Δεν έχουν πλέον καμία επαφή με την κοινωνία. Ζουν στον γυάλινο κόσμο τους, πιστεύοντας ότι κυβερνούν και ότι “σώζουν” την Ελλάδα.

 

Στα πλαίσια του κοινωνικού και νομικού ακτιβισμού που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε, οι “Έλληνες Φορολογούμενοι” θα αντιδράσουμε ενάντια στο νέο βάρβαρο φόρο, που έρχεται να συνθλίψει ακόμη περισσότερο τους εξουθενωμένους πολίτες.

Οι δράσεις με τις οποίες θα αντιπαρατεθούμε στον ΕΝΦΙΑ, είναι:

α) Αποστολή εξώδικης δήλωσης προς τον Υπουργό Οικονομικών και τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, στην οποία θα αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους η ανάρτηση της πράξης καταλογισμού του φόρου, μέσω αρχείου PDF στο ίντερνετ, δε συνιστά νόμιμη κοινοποίηση προς τον φορολογούμενο.
Η δήλωση αυτή θα υποβληθεί από μέλη του κόμματος “Έλληνες Φορολογούμενοι”. Σ' αυτή μπορεί να υπογράψει ο κάθε πολίτης έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και αυτός (δεν υπάρχει κάποιο κόστος). Επίσης, θα αναρτηθεί στο
site του κόμματος, έτσι ώστε να το κατεβάσει και να το χρησιμοποιήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης. Το άρθρο με την εξώδικη δήλωση θα αναρτηθεί αύριο Τετάρτη 6 Αυγούστου, το πρωί.
Τη δήλωση αυτή θα μπορεί να υπογράψει και ο κάθε πολίτης που θα παρευρεθεί στην αυριανή συνάντηση στα γραφεία του κόμματος.

β)
Υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής κατά του τρόπου υπολογισμού των τιμών ζώνης (η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου είναι συνάρτηση της τιμής ζώνης του). Με την προσφυγή αυτή θα ζητάμε από το Υπουργείο Οικονομικών να αναγνωριστεί το συνταγματικό δικαίωμά μας να αμφισβητήσουμε το αποτέλεσμα του διοικητικά καθορισμένου τρόπου προσδιορισμού της φορολογητέας (“αντικειμενικής”) αξίας του ακινήτου και το δικαίωμά μας να ανταποδείξουμε την πραγματική αγοραία αξία της ακίνητης περιουσίας μας.
(Η ενδικοφανής προσφυγή είναι ένα υποχρεωτικό “ενδιάμεσο” στάδιο προσφυγής προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του Υπουργείου Οικονομικών. Μόνον εάν η προσφυγή του φορολογουμένου απορριφθεί από την υπηρεσία αυτή, έχει αυτός το δικαίωμα να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια).

γ) Υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής κατά του τρόπου υπολογισμού του ύψους της ακίνητης περιουσίας. Με την προσφυγή αυτή, θα ζητάμε από το Υπουργείο Οικονομικών να αφαιρεί από την αξία ενός ακινήτου το ποσό που οφείλει ένας φορολογούμενος σε τράπεζα λόγω δανείου που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του ακινήτου, με το σκεπτικό ότι το ακίνητο αυτό, λόγω του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματες ασφάλειες. Καθ' όσον ο φόρος ακινήτων ανήκει (και αυτό ισχύει σύμφωνα με τη διεθνή κατηγοριοποίηση) στην κατηγορία των “φόρων περιουσίας”, ο φόρος θα πρέπει να λογίζεται με βάση την πραγματική, καθαρή περιουσία του φορολογούμενου.

Τα σχετικά κείμενα για την εξώδικη δήλωση (δράση α') καθώς και υπόδειγμα εξωδίκου για όσους θελήσουν να το καταθέσουν μόνοι τους, θα δημοσιευθούν αύριο το πρωί. Τα κείμενα, τα υποδείγματα και επεξηγήσεις για τις ενδικοφανείς προσφυγές (δράσεις β' και γ') θα δημοσιευθούν το πρωί της Δευτέρας 11 Αυγούστου 2014.

Να σημειώσουμε ότι, ως έχει μέχρι σήμερα, η προθεσμία για την κατάθεση ενδικοφανών προσφυγών λήγει στις 29/8/2014 (με ερωτηματικό τί γίνεται στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να αποστείλει και την εξώδικη δήλωση (δράση α') – στην ερώτηση αυτή θα απαντήσουμε στις επόμενες μέρες). Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, τροπολογία που ορίζει τη μετάθεση της λήξης της προθεσμίας κατάθεσης προσφυγών έως την 30η Σεπτεμβρίου 2014. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αυτή θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Επίσης, αν κάποιος θελήσει να καταθέσει την προσφυγή της δράσης γ' (κάτι που το συνιστούμε ένθερμα), θα πρέπει να φροντίσει να εφοδιαστεί άμεσα με βεβαίωση από την τράπεζα που του έχει χορηγήσει το δάνειο, για το ύψος της εναπομένουσας οφειλής (κεφάλαιο συν τόκους) κατά την 1η Ιανουαρίου 2014 (προσοχή – όχι κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013, αλλά στην αρχή του τρέχοντος έτους, ή στην πιο πρόσφορη ημερομηνία, εντός του 2014, που μπορεί η τράπεζα να εκδώσει τη βεβαίωση αυτή).

 

Η ομάδα εθελοντών του κόμματος “Έλληνες Φορολογούμενοι” θα δώσει -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- νομικές συμβουλές σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Τα παραπάνω θέματα θα αναπτυχθούν και στην αυριανή συνάντηση στα γραφεία του κόμματος.

Για όλα αυτά τα θέματα, αύριο θα εκδοθεί Δελτίο Τύπου του κόμματος.


Συνάντηση σχεδιασμού δράσεων κατά του ΕΝΦΙΑ - 6 Αυγούστου 2014 - 7:00 μμ

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή του



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (3 σχολιάστηκε):

maria grypari την 02 Σεπτεμβρίου 2014
avatar
antisyntagmatikos nomos. nea sxediasi mepragmatikes antikeimenikes times ka
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
maria grypari την 02 Σεπτεμβρίου 2014
avatar
antisyntagmatikos nomos. nea sxediasi mepragmatikes antikeimenikes times ka
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
ΚΑΡΑΣΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ την 28 Αυγούστου 2014
avatar
Αναρωτιέμαι πόσο είναι εφικτοί οι στόχοι σας και αν οι προτάσεις σας θα έχουν αντίκρισμα. Είναι γεγονός οτι ο λαός έχει κουραστεί από προτάσεις και λύσεις που του προτείνουν όμως αποτέλεσμα δεν βλέπει. Εσείς τι παραπάνω μπορήτε να κάνετε;
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 3 | προβολή: 1 - 3

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας