Επίσκεψη Νίμιτς χωρίς νέα πρόταση για ΠΓΔΜ

Αρχική | Ειδήσεις | Εξωτερική Πολιτική | Επίσκεψη Νίμιτς χωρίς νέα πρόταση για ΠΓΔΜ
image

Χωρίς νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά με σαφή πρόθεση να επανατοποθετήσει τη διαπραγμάτευση στο αρχικό της πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την εντολή 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισκέπτεται Σκόπια και Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς. Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του στα Σκόπια, αμέσως έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι. Ετσι, ενώ σταδιακά οι διαπραγματεύσεις είχαν επεκταθεί με την εισαγωγή του ζητήματος της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας στις συζητήσεις, θέματα που και ο ίδιος ο κ. Νίμιτς είχε συμπεριλάβει σε προτάσεις που έφερε προς τις δύο πλευρές, αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο του 2008, τώρα ο ειδικός μεσολαβητής σπεύδει να υπενθυμίσει ότι στην εντολή που έχει λάβει από τα Ηνωμένα Εθνη δεν γίνεται λόγος για τέτοια θέματα. Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, είναι σαφής η πρόθεση του κ. Νίμιτς να απλοποιήσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, καθώς όσο προστίθενται επιπλέον παράμετροι στη συζήτηση τόσο πιο δύσκολο είναι να εξευρεθεί λύση. Για πολλούς, μάλιστα, υπήρξε εξαρχής ακατανόητη η κίνηση να συμπεριληφθούν ως παράρτημα των προτάσεων τα ζητήματα αυτά, δεδομένου ότι η αρχική εντολή αφορούσε αποκλειστικά την ονομασία.

Από τις δηλώσεις του ειδικού μεσολαβητή στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ καθίσταται επίσης σαφής η πρόθεση να αξιοποιηθεί η πίεση της διεθνούς κοινότητας, υπό το πρίσμα της αναζωπύρωσης εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, να κλείσουν, όπου είναι εφικτό, εκκρεμότητες. Ετσι, ο κ. Νίμιτς έσπευσε να επισημάνει ότι αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι «τα προβλήματα δεν πρέπει να αφήνονται να σιγοβράζουν, αλλά να επιλύονται εγκαίρως».

Η Αθήνα αναμένει σήμερα, στη συνάντηση που θα έχει ο ειδικός μεσολαβητής με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο, να ακούσει τις ιδέες του και να ενημερωθεί για την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης των Σκοπίων. Διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις υποχωρήσεις που της αναλογούν αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία έναντι όλων και τώρα είναι η σειρά της άλλης πλευράς να μετακινηθεί.

 

 

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας