Τέλη Αυγούστου η πληρωμή της πρώτης από τις 5 δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Αρχική | Φορολογικά | Τέλη Αυγούστου η πληρωμή της πρώτης από τις 5 δόσεις του ΕΝΦΙΑ
image

Στον «αέρα» βρίσκεται ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) εξαιτίας σημαντικών προβλημάτων που δεν επιτρέπουν προς το παρόν την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Οπως όλα δείχνουν, η προθεσμία για πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Ιουλίου χάθηκε και καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου. Στο Μέγαρο Μαξίμου «τρέμουν» στη σκέψη να αποσταλούν εκκαθαριστικά με λάθη. Την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκαν τροπολογίες στη Βουλή προκειμένου να διορθωθούν διατάξεις του ΕΝΦΙΑ που οδηγούσαν σε υπερφολόγηση, ενώ παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Στελέχη του υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι τόσο ο αλγόριθμος όσο και η εφαρμογή για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ είναι έτοιμοι, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά που προκύπτουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των οικοπέδων ή των αγροτεμαχίων ή των διαμερισμάτων. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν –με μεγάλη καθυστέρηση– στη Βουλή οι τροπολογίες για να επιλυθούν τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από τις αρχές του έτους. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι στις παλαιές δηλώσεις του Ε9, κυρίως αυτές που είχαν υποβληθεί το 2005 χειρογράφως, υπάρχουν πολλά λάθη και παραλείψεις. Για παράδειγμα, ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν συμπληρώσει τον όροφο. Σημειώνεται ότι όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ακίνητο, τόσο μεγαλύτερη αντικειμενική αξία έχει. Για όσους λοιπόν δεν έχουν συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό, το σύστημα τα τοποθετηθεί στον υψηλότερο όροφο, με αποτέλεσμα να προκύπτει και μεγαλύτερος φόρος. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στο Ε9 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Λόγω όμως των καθυστερήσεων, ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε με την τελευταία τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία:

• Ως συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ), για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, λαμβάνεται υπόψη ο ΣΑΟ που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτων, ανεξάρτητα από τον συντελεστή δόμησης της περιοχής.

• Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές ΣΑΟ και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης του ακινήτου λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, λαμβάνεται η μικρότερη τιμή ΣΑΟ.

• Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011 στις οποίες δεν υπάρχουν τιμές ΣΑΟ, ως ΣΑΟ λαμβάνεται η τιμή 0,6.

• Η αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται ειδικά κτίσματα θα υπολογίζεται σύμφωνα με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της οικείας δημοτικής ενότητας ή δήμου ή περιφερειακής ενότητας ή περιφέρειας.

• Για τη φορολογητέα αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται άλλα κτίσματα, συνυπολογίζεται και ο συντελεστής οικοπέδου που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 1.

• Σε 0,65 ορίζεται ο συντελεστής κατηγορίας κτίσματος για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας αποθηκών που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

 

 

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας