Από Πέμπτη η υποβολή των 80.000 εκπρόθεσμων δηλώσεων

Αρχική | Φορολογικά | Από Πέμπτη η υποβολή των 80.000 εκπρόθεσμων δηλώσεων
image

Την Πέμπτη αναμένεται να ξανανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα taxis προκειμένου να υποβάλουν οι περίπου 50.000-80.000 φορολογούμενοι τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι ανωτέρω έχασαν τις προθεσμίες και πλέον θα υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση καταβάλλοντας και τα πρόστιμα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δόθηκε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν η σχετική εφαρμογή για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και να επιβάλλονται όλα τα πρόστιμα στους φορολογουμένους που δεν ήταν συνεπείς.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι, που εμφανίζονται ότι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση τους, είναι ότι είχαν αναθέσει σε λογιστικά γραφεία την υποβολή των δηλώσεών τους.

Τα λογιστικά γραφεία λόγω φόρτου εργασίας δεν κατάφεραν να καταθέσουν τις δηλώσεις αυτές. Ωστόσο, υπόχρεοι στη φορολογική δήλωση είναι οι φορολογούμενοι και όχι τα λογιστικά γραφεία, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα και τις πρόσθετες φορολογικές να πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι. Αρκετοί φορολογούμενοι ετοιμάζουν αγωγές εναντίον των λογιστών τους, ενώ οι τελευταίοι συστήνουν υπομονή ευελπιστώντας ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα καταβάλουν επιπλέον φόρο, δεδομένου ότι θα χάσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, την τελευταία ημέρα (14 Ιουλίου) υποβλήθηκαν 276.000 φορολογικές δηλώσεις, με το σύνολό τους να διαμορφώνεται στις 5.812.000.

Με την παράταση των 14 ημερών που δόθηκε εκτιμάται ότι το 99% περίπου των φορολογουμένων υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση.

Σε ό,τι αφορά τη ροή των δηλώσεων επισημαίνεται ότι:

• Την πρώτη ημέρα υποδοχής δηλώσεων, δηλαδή στις 20 Μαρτίου 2014, υπέβαλαν δήλωση 78 φορολογούμενοι και την τελευταία ημέρα 276.000.

• Ενας στους πέντε φορολογουμένους υπέβαλε δήλωση την τελευταία εβδομάδα.

• Εξι στους δέκα φορολογουμένους υπέβαλαν δήλωση τον τελευταίο μήνα.

• Σχεδόν 2,4 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε μια εβδομάδα υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 90.000 τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ αντίστοιχα το 2013 το ίδιο πλήθος δηλώσεων υποβλήθηκε χειρόγραφα και εκκαθαρίστηκε από τις ΔΟΥ μετά τον Οκτώβριο του 2013.

 

 

 

Προκόπης Χατζηνικολάου

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

11




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας