Ασφαλιστικό: Ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στις συντάξεις

Αρχική | Φορολογικά | Ασφαλιστικά | Ασφαλιστικό: Ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στις συντάξεις
image

Ως πολύγωνο, στη μέση του οποίου βρίσκεται ο Γιάννης Βρούτσης, χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τα ανοικτά μέτωπα που έχει με την τρόικα το υπουργείο Εργασίας. Σε επίπεδο τόσο εργασιακών σχέσεων όσο και ασφαλιστικού η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου αναμένεται δύσκολη. Αυτό διαφάνηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με τους επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, παρότι ήταν συνάντηση περισσότερο ενημερωτική, επικαιροποίησης των στόχων και διαπίστωσης της προόδου που έχει γίνει σε μια σειρά θέματα, και λιγότερο διαπραγμάτευσης.

Και μόνο το γεγονός, άλλωστε, ότι κράτησε πάνω από 5 ώρες αποκαλύπτει την πληθώρα των θεμάτων που συζητήθηκαν. Και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, συζητήθηκαν όλα τα θέματα. Ακόμη και αυτά που αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση και κυρίως για το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο συνδικαλιστικός νόμος (1264/1982) με αιχμή την αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες, αλλά και το ελληνικό αίτημα για βελτίωση των ρυθμίσεων που ισχύουν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία.

Αναλυτικά, στη συνάντηση συζητήθηκαν: Ο συνδικαλιστικός νόμος, η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και οι ομαδικές απολύσεις, η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η μείωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, τα ελλείμματα των ταμείων, τα πρώτα δείγματα των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το σχέδιο των ενοποιήσεων με αιχμή τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων, η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, η κατάργηση των επαχθών φόρων, ήτοι των φόρων υπέρ τρίτων, και η αύξηση τουλάχιστον των δόσεων σε 72, στην περίπτωση της ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τη λειτουργία του πληροφορικού συστήματος Άτλας, μέσω του οποίου θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για το Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, έδειξε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή του συστήματος Άτλας που παρέχει το ηλεκτρονικό βιογραφικό ασφαλισμένων και συνταξιούχων, και αναμένεται να οδηγήσει, στο τέλος του 2015, στην έκδοση των συντάξεων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Κοστέλο χαρακτήρισε το σύστημα πρωτοπόρο και ζήτησε ενημέρωση για να το μεταφέρει και στη χώρα του, καθώς στη Ιρλανδία δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Να σημειωθεί εδώ ότι ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει παράσχει τεχνογνωσία για τον Άτλαντα και την Εργάνη στην Κύπρο.

Ο υπουργός παρουσίασε με λεπτομέρειες και το σχέδιο ενοποιήσεων των ταμείων όπως το έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr. Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό θα διαδραματίσει το Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων, καθώς εφόσον αυτό δημιουργηθεί το σημαντικότερο σκέλος της ενοποίησης θα έχει ολοκληρωθεί.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα ελλείμματα των ταμείων, κυρίως της κύριας ασφάλισης καθώς στα επικουρικά και στα εφάπαξ ισχύει ήδη και εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε στους επικεφαλής της τρόικας ότι όταν θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες, κάπου κοντά στον Οκτώβριο, και μετά τις παρεμβάσεις και τη μηχανοργάνωση που έχει γίνει στο σύστημα θα έχουμε για πρώτη φορά την πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των ταμείων, που δεν θα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.

Και προφανώς, βάσει αυτής της ξεκάθαρης εικόνας θα ληφθούν έως το τέλος του χρόνου σκληρές αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν ακόμη και την περικοπή συντάξεων όπου οι μελέτες δείξουν ότι οι εισφορές που έχουν καταβληθεί δεν αντιστοιχούν στο ύψος των παροχών...

Στο κάδρο αναμένεται να τεθεί ο ΟΑΕΕ, το ταμείο με το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, αφού περισσότεροι από τους μισούς ασφαλισμένους του αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές. Είναι μάλιστα το ταμείο για το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που δεν εφαρμόστηκε, ενώ στη συνέχεια συμφωνήθηκε μείωση των συντάξεων στους συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ, η οποία και πάλι την τελευταία στιγμή μαζεύτηκε λόγω έντονων αντιδράσεων.

Η τρίτη παρέμβαση αναμένεται μετά τη δημοσιοποίηση της αναλογιστικής μελέτης για τον ΟΑΕΕ, η οποία θα είναι, όπως θεωρούν στο υπουργείο Εργασίας, και η καθοριστική.

 

 

 

Ρούλα Σαλούρου
Πηγή: euro2day.gr

 

 

11




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας