Χαρδούβελης: στόχος η κατάργηση των έκτακτων φορολογικών μέτρων

Αρχική | Φορολογικά | Χαρδούβελης: στόχος η κατάργηση των έκτακτων φορολογικών μέτρων
image

Η κυβέρνηση έχει στόχο να εξαλείψει σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης στο συνέδριο του Economist, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με το χτίσιμο μίας σύχρονης φορολογικής διοίκησης. Ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε απο την πλευρά του ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρωζώνη θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρ. Γκόγιαλ, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας (νόμος για απεργίες και ομαδικές απολύσεις) και ισοσκέλισης των τραπεζικών ισολογισμών.

Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται είναι το πρώτο στάδιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και το δεύτεριο στάδιο έχει να κάνει με την προώθηση μείζωνων μεταρρυθμίσεων, των οποίων οι πολίτες πρέπει να γίνουν κοινωνοί. Οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν την ανάπτυξη και κα' επέκταση, τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη λελογισμένης και ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εστιάζει:

1. Στην αύξηση της ρευστότητας απο τις τράπεζες.

2. Στην ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα και στις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος.

3. Σε στοχευμένες παρεμβάσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

4. Στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη μεγαλύτερη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο, μέσω της δημιουργίας απλού και φιλικού φορολογικού συστήματος για την επιχειρηματικότητα.

5. Σε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα φέρει επενδύσεις και απασχόληση. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι "δεν πρέπει να χάσουμε τη γενιά που εκπαιδεύσαμε και φεύγει στο εξωτερικό".

Σε ο,τι αφορά το φορολογικό, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι υπάρχουν κρίσιμες αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν και στόχος είναι να εκξαλειφθούν σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, προϋπόθεση είναι το χτίσιμο μίας σύγχρονης φορολογικής διοίκησης, κάτι το οποίο θα γίνει με:

Χρήση συστημάτων προληπτικής φιλοσοφίας, όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

Υιοθέτηση όλων των μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Καλύτερη μεθοδολογία στη θέσπιση στόχων

Εξορθολογισμό των διατάξεων του ποινολογίου

Ανταμοιβή των συνεπών φορολογούμενων

Ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού με ανθρώπινο δυναμικό

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι θα εξευρεθούν πόροι για τη μείωση των φορολογικών βαρών και την εφαρμογή αναδιανεμητικών πολιτικών.

Ο κ. Χαρδούβελης παρενέβη και στις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας " ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της οικονομίας", ώστε να βρεθεί κοινός τόπος γιατί η κρίση πρέπει να πάψει να μας διχάζει και να μας ενώσει.

Απο την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα συμφέροντα του EFSF και της Ελλάδας ευθυγραμμίζονται και κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειές της κυρίως στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και η Ευρωζώνη θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του χρέους, ενώ σε ότι αφορά την ανάγκη νέου χρηματοδοτικού πακέτου είπε ότι συζητείται, θα πρέπει να είναι γνωστές όλες λοι παράμετροι (stress test τραπεζών απο την ΕΚΤ και έκθεση τρόικας) "και μετά θα δούμε". Παράλληλα, δήλωσε ότι ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί δεν περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση του χρέους, επισημαίνοντας ότι η δομή του ελληνικού χρέους είναι τέτοια που δεν υπάρχει κίνδυνος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή:

1. Διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής όχι με μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά με την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

2. Περαιτέρων μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με την κυβέρνηση να εκφράζει τη δέσμευσή της για μεταρρύθμιση της αγοράς, όπως ο νόμος για τις απεργίες (που δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές πρακτικές) και τις ομαδικές απολύσεις. Οπως δήλωσε, η ατζέντα είναι μεγάλη αλλά σημασία έχει η υλοποίηση.

3. Ισοσκελισμός των τραπεζικών ισολογισμών. Δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα σταθερότητας αλλά αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στους ισολογισμούς των τραπεζών η Οικονομία κινδυνεύει να μείνει παγιδευμένη.

Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχιε κάνει μεγάλη πρόοδο και βασική πρόκληση είναι οι μεταρρυθμίσεις, με το ΔΝΤ να παραμένει δεσμευμένο στη στήριξη της χώρας.

 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας