Ο δρόμος για την ανάκαμψη έχει ανοίξει, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό»

Αρχική | Οικονομία | Ο δρόμος για την ανάκαμψη έχει ανοίξει, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό»
image

Η αντιστροφή της αρνητικής πορείας των επενδύσεων και η επιτάχυνση των εξαγωγών είναι οι δύο αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σταδιακή επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά εντός του έτους, σύμφωνα με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος, που περιλαμβάνεται στην Ετήσια Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική.

Η έκθεση που παραδόθηκε χθες από τον απερχόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο στον πρόεδρο της Βουλής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισημαίνει παράλληλα τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους, που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πορεία προς την ανάκαμψη, ο δρόμος για την οποία, όπως σημειώνεται στην έκθεση, έχει ανοίξει, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

Η προσπάθεια υπογραμμίζει πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αποκλίσεις, με επίκεντρο την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού προτύπου, που θα εξασφαλίσει μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ΤτΕ επιβεβαιώνει την εκτίμησή της για ανακοπή της ύφεσης και αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% εντός του 2014, ενώ η αύξηση της απασχόλησης, αναμένεται να είναι αργή, ξεκινώντας εντός του 2014. Σύμφωνα ωστόσο με τις σχετικές εκτιμήσεις, το επίπεδο της ανεργίας -ιδιαίτερα της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων- παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και αναμένεται να αποκλιμακωθεί μόνο σταδιακά, δεδομένου και του τρέχοντος βαθμού υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού. Επειτα από μια σημαντική μείωση των μέσων αποδοχών κατά 6,5% στο σύνολο της οικονομίας το 2013, το 2014 η μέση μείωση των αποδοχών εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρότερη. Ειδικότερα, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές αναμένεται να μειωθούν κατά 1,5% στο σύνολο της οικονομίας και 2% στον επιχειρηματικό τομέα. Το μέσο κόστος εργασίας ανά μισθωτό στον επιχειρηματικό τομέα θα μειωθεί 3%, λόγω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στον επιχειρηματικό τομέα κατά 2,9 εκατοστιαίες μονάδες από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, οι μέσες καθαρές αποδοχές (προ φορολογίας) των μισθωτών στον επιχειρηματικό τομέα θα μειωθούν κατά 1,4% το 2014, δηλαδή λιγότερο από τις ακαθάριστες, λόγω της μείωσης των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών κατά μία εκατοστιαία μονάδα από 1ης Ιουλίου. Η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2015 θα υπάρξει σταθεροποίηση των μέσων ακαθάριστων αποδοχών (+0,1%) στο σύνολο της οικονομίας και στον επιχειρηματικό τομέα, μείωση του μέσου κόστους εργασίας ανά μισθωτό στον επιχειρηματικό τομέα κατά 0,8% και μικρή αύξηση (+0,6%) των μέσων καθαρών αποδοχών στον επιχειρηματικό τομέα (λόγω των μεταφερόμενων επιδράσεων από τη μείωση των εργοδοτικών και των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών στα μέσα του 2014).

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει την περίοδο 2010 - 2013 το 30% της ανταγωνιστικότητας κόστους, δεν έχει καταφέρει να εξαργυρώσει αυτό το όφελος, στον βαθμό που οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν την ίδια περίοδο μόνο κατά 5% ταχύτερα από τις εξαγωγές της Ε.Ε. Με δεδομένο ότι η εσωτερική κατανάλωση αναμένεται να είναι ασθενική τα επόμενα χρόνια, οι προοπτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να στηριχθούν στην αύξηση των εξαγωγών και στην ενίσχυση των επενδύσεων, με στόχο να διατηρηθεί «αμείωτο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών».

Η έκθεση υιοθετεί τρία σενάρια για τη δυναμική των επενδύσεων και των εξαγωγών, με το κεντρικό σενάριο να προσδιορίζει την ενίσχυσή τους κατά 5% τον χρόνο, μεταξύ 2015 και 2020. Στο σενάριο αυτό η οικονομία αναμένεται να αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,1% την προσεχή πενταετία, μεταφέροντας πόρους μέσα και από την αλλαγή της σύνθεσης των επενδύσεων, από επενδύσεις σε κατοικίες σε επενδύσεις παραγωγικού κεφαλαίου. Προκειμένου να επαληθευθεί αυτή η εκτίμηση, η Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει ότι «η οικονομική πολιτική θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα ευνοούν την αναδιάρθρωση της οικονομίας από την πλευρά της παραγωγής, προωθώντας με ταχύτερους ρυθμούς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τις αποκρατικοποιήσεις».

 

 

 

Ευγενία Τζώρτζη

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

11




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας