Άποψη: Οι δημόσιοι λειτουργοί στη νέα εποχή

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Άποψη: Οι δημόσιοι λειτουργοί στη νέα εποχή

Του Γιάννου Γραμματίδη*

 

Ο​​ι δημόσιοι λειτουργοί παίζουν έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη λειτουργία της κοινωνίας. Είτε ως υψηλόβαθμα στελέχη όπως οι υπουργοί και οι νομοθέτες, είτε ως διαμορφωτές πολιτικών, διευθυντικά στελέχη ή υπάλληλοι κάθε βαθμίδας στη δομή του κράτους, οι δημόσιοι λειτουργοί εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του. Παρέχουν βασικές υπηρεσίες στους πολίτες κάθε μέρα.

Οι δημόσιοι λειτουργοί στην Ελλάδα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο επαναλαμβανόμενων κατηγοριών, επιθέσεων, μειωτικών κριτικών και αναλόγων αντιδράσεων. Συχνά φωτογραφίζονται ως οκνηροί, αναποτελεσματικοί και με πτωχή εκπαίδευση.

Οι μισθοί των περισσοτέρων υποφέρουν ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών ανισορροπιών και της ανάγκης για ορθολογική χρήση των εθνικών πόρων.

Τέλος, η ίδια η χώρα κατασυκοφαντείται διεθνώς για έλλειψη διαφάνειας στην άσκηση δημόσιας υπηρεσίας και για παραγωγή διαφθοράς.

Σήμερα, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενσταλάξουμε μια νέα αίσθηση περηφάνιας στην παροχή υπηρεσιών στις οποίες βασίζονται οι πολίτες. Είναι ευκαιρία να αναβαθμισθεί η θέση, το γόητρο και η απόδοση όλων των δημοσίων λειτουργών έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν το έργο τους με ακεραιότητα, επαγγελματισμό, περηφάνια και με την αίσθηση πραγματικής ικανοποίησης, κερδίζοντας τόσο τον σεβασμό όσο και την αναγνώριση που τους αξίζει.

Σε αντάλλαγμα, οι πολίτες αναμφίβολα θα λαμβάνουν βελτιωμένες υπηρεσίες, θα είναι πολύ πιο ανοιχτοί στις σχέσεις τους με το κράτος και θα έχουν το κίνητρο να συμμετέχουν στις υποθέσεις του ως ισότιμοι εταίροι.

Η ανάγκη για έναν Κώδικα Δεοντολογίας Δημοσίων Λειτουργών είναι κεντρικός άξονας για τη δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης, κατάλληλων συμπεριφορών από όλους τους πολίτες κι ενός κοινά αναγνωρισμένου επιπέδου ανάμεσα σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς, από τον πρωθυπουργό και κάτω. Για έναν Κώδικα Δεοντολογίας με τις αρχές του οποίου θα συμμορφώνεται και θα συντάσσεται κάθε δημόσιος λειτουργός και κάθε κυβερνητικό στέλεχος και που θα είναι απόλυτα κατανοητός από κάθε πολίτη έτσι ώστε να δημιουργείται μια υγιής όσο και παραγωγική ανταλλαγή βασισμένη στον σεβασμό, στην ακεραιότητα και στην αρχή του δημόσιου καθήκοντος.

Ολοι οι δημόσιοι λειτουργοί και τα κρατικά στελέχη, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού, των υπουργών και των μελών του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να στηρίξουν εθελοντικά έναν κοινό Κώδικα Δεοντολογίας που να αντικατοπτρίζει τις αρχές, τους σκοπούς και τις φιλοδοξίες της δημόσιας υπηρεσίας, που να ενώνει κάθε δημόσιο λειτουργό κάτω από έναν κοινό σκοπό και να αναγνωρίζει ότι όλοι οι πολίτες αξίζουν υπηρεσιών που αγκαλιάζουν τα ελληνικά ιδεώδη της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της ηθικής συμπεριφοράς.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας Δημοσίων Λειτουργών θα πρέπει να εξετασθεί σαν μία περίληψη αρχών που καθοδηγούν τη συμπεριφορά εκείνων των ανθρώπων που υπηρετούν τον ελληνικό λαό και την Ελληνική Δημοκρατία. Πρέπει να είναι σχεδιασμένος να περιλαμβάνει τα επίπεδα συμπεριφοράς της δημόσιας υπηρεσίας που αναλυτικά περιέχονται στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία της χώρας, στον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής, στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, στον Οδηγό Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς του Συνήγορου του Πολίτη και σε άλλους δημόσιους κώδικες. Να είναι λιτός και περιεκτικός, απλός στην ανάγνωσή του ώστε να είναι εύκολα κατανοητός από όλους. Αντίτυπά του να αναρτηθούν σε κάθε δημόσια υπηρεσία ώστε να αποτελεί δημόσιο κτήμα και κάθε συναλλαγή μεταξύ πολιτών και δημόσιων λειτουργών να οδηγείται από αυτόν. Επιπρόσθετα, οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το κράτος θα ενεργούν με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τις αρχές αυτού του Κώδικα.

Ο νέος Κώδικας δεν θα αποτελεί επανάληψη προηγούμενων κειμένων. Προκρίνεται ειδικά σήμερα, στο πλαίσιο μιας ιστορικής μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας, σαν μια επαναδιαβεβαίωση της συμφωνίας ανάμεσα στο κράτος και στους πολίτες που αποτελεί τη βάση μιας δομημένης, δίκαιης και εποικοδομητικής σχέσης. Θα πρέπει να θεωρηθεί σαν μια νέα κοινή αφετηρία.

* Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής, Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης.

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

11




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας