Ερχεται μείωση 5,2% στις επικουρικές συντάξεις από 1η Ιουλίου του 2014

Αρχική | Φορολογικά | Ασφαλιστικά | Ερχεται μείωση 5,2% στις επικουρικές συντάξεις από 1η Ιουλίου του 2014
image

Την οριζόντια μείωση κατά 5,2% των επικουρικών συντάξεων τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ασφαλισμένων προτείνει η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Η μέση επικουρική σύνταξη του Ταμείου διαμορφώνεται στα 190 ευρώ και μετά την προτεινόμενη μείωση θα πέσει στα 180,12 ευρώ.

Σημειώνεται πως το ΕΤΕΑ αποτελεί το επικουρικό ταμείο όλων των μισθωτών του Δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η μείωση θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».

Η ρήτρα θα εφαρμοστεί αρχικά στο επικουρικό των μισθωτών και θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από την 1η Ιανουαρίου 2015. Με βάση τη νομοθεσία, ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται ακόμα και ανά τρίμηνο, με αποτέλεσμα επικουρικές συντάξεις πολλών ταχυτήτων. Η εισήγηση για περικοπή των επικουρικών συντάξεων ελήφθη την Τρίτη από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΑ και έχει πάει για έγκριση στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η απόφαση ελήφθη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως το επικουρικό των μισθωτών θα έχει «μαύρη τρύπα» περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο. H διοίκηση του Ταμείου εκτιμά πως με το «ψαλίδι» αυτό κλείνει ο κύκλος των παρεμβάσεων για τη φετινή χρονιά.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), η μέση επικουρική θα πέσει από τα 173 στα 164 ευρώ, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) από τα 187 στα 177 ευρώ, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) από τα 250 στα 237 ευρώ, στον τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) από τα 237 στα 224, στον τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού (ΤΕΑΠ ΔΕΗ) από 139 στα 132 ευρώ, στο ΤΕΑΠ ΟΤΕ από τα 207 στα 196 ευρώ, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οινοποιίας Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ) από τα 206 στα 195 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πέντε παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν και νέες αλλαγές για όσους θα βγουν στη σύνταξη.

Στο μεταξύ, να εφαρμοστεί ο νόμος για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης και στα επικουρικά Ταμεία, καθώς η έκδοση της απόφασης καθυστερεί έως και πέντε χρόνια, ζητεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Την ίδια στιγμή σε 9.707 υπολογίζονται οι νέοι συνταξιούχοι αυτό τον μήνα, με τη μεγάλη πλειοψηφία -ποσοστό 65%- να καλύπτεται από το ΙΚΑ. Τα στοιχεία αυτά για τον αριθμό των συνταξιούχων καταγράφονται στο σύστημα «Ηλιος», που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συνταξιούχων τον Ιούνιο του 2014 ανέρχεται σε 2.657.568, ενώ η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 2.315.955.332 ευρώ. Υπολογίζεται πως το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος -προ φόρων και κρατήσεων υγειονομικές περίθαλψης- ανέρχεται στα 946,17 ευρώ.

Οσον αφορά τα προνοιακά επιδόματα, αυτά καταβάλλονται σε 161.997 άτομα, με τη μηνιαία δαπάνη να ανέρχεται σε 54,4 εκατομμύρια ευρώ. Με το σύστημα «Ηλιος» υπάρχουν πλέον αναλυτικά στοιχεία για τους δικαιούχους ανά ταμείο, με αποτέλεσμα να κλείνουν και οι τελευταίες νησίδες παραβατικότητας. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «έκλεισε οριστικά και για πάντα η στρόφιγγα των διαρροών των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης σε “μαϊμού” συντάξεις και επιδόματα. Ολα πλέον περνούν από τη “μύτη της βελόνας” και οι πόροι που εξοικονομούνται ενισχύουν το ασφαλιστικό σύστημα».

Οι περικοπές προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο, οι οποίες θα φθάσουν τα 3,585 δισ. ευρώ το 2015, τα 3,464 δισ. το 2016 και τα 3,442 δισ. το 2017.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας