Στο γραφείο του Στουρνάρα ο Θεοχάρης με φόντο σενάρια αποχώρησης

Αρχική | Φορολογικά | Στο γραφείο του Στουρνάρα ο Θεοχάρης με φόντο σενάρια αποχώρησης
image

Update: Με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης. Παρόντες στη συνάντηση ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου και ο σύμβουλος του κ. Στουρνάρα, Νίκος Καραβίτης. Η Ε.Ε. πάντως φαίνεται πως έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της τόσο για το σενάριο απομάκρυνσης του κ. Θεοχάρη όσο και για το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής με την Επιτροπή να αναρωτιέται τι θα γίνει με τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, παράλληλα με τον ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα εξετάζει το σενάριο αποχώρησης του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Για το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Θεοχάρη, η οποία αν τελικώς πραγματοποιηθεί θα λάβει τη μορφή της παραίτησης, έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Βρυξέλλες αλλά και η τρόικα. Επιπλέον, η αλλαγή στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων θα συνοδευτεί και με ευρύτερες αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό.

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Κλειδί αποτελεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, που αναζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να είναι πολιτικό στέλεχος και να μπορεί να σταθεί στη διαπραγμάτευση αλλά και έναντι της Βουλής και, κυρίως, των πολιτών. Με όνομα, επιπλέον, που δεν θα είναι άγνωστο στους πιστωτές αλλά, αντιθέτως, θα προκαλεί συνειρμούς αξιοπιστίας και θα είναι και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πολιτική και δημοσιογραφική «αγορά» διακινούνται πολλά σενάρια ως προς το πρόσωπο του διαδόχου του κ. Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, συχνότερα για να διαψευστούν ύστερα από λίγες ώρες, μέσω των ίδιων διαύλων. Μόνον τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν γραφτεί τα ονόματα των κ. Ν. Δένδια, Μ. Βορίδη, Χρ. Σταϊκούρα και άλλων, οι οποίοι πιθανότατα θα είναι στην κυβέρνηση, όχι όμως απαραιτήτως στο γραφείο της οδού Νίκης. Αλλοι, πάλι, επεδίωκαν να διαγνώσουν αν το «κοστούμι» που περιγράφει το Μαξίμου ταιριάζει σε άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ενδεικτικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ή ακόμη και σε πολιτικούς της Ν.Δ. που βρίσκονται σήμερα εκτός Βουλής.

Μόνο βέβαιο είναι ότι αντί του μη κομματικού Στουρνάρα, ο νέος υπουργός θα είναι στέλεχος της Ν.Δ. και συνεπώς θα προσμετρείται στους «γαλάζιους» του νέου σχήματος, επιτρέποντας έτσι και στον κ. Βενιζέλο να πετύχει την παρουσία ενός - δύο στελεχών επιπλέον στο νέο σχήμα, χωρίς να μεταβληθούν επί της ουσίας οι συσχετισμοί μεταξύ των δύο κομμάτων.

Συναγερμός

Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη αναζητούν μάταια ένα «σήμα» από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την τύχη τους, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι λίγο μετά το μεσημέρι, χθες, σήμανε συναγερμός στα πολιτικά γραφεία, καθώς φήμες ήθελαν τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο (σ.σ.: οι οποίοι παρευρέθησαν χθες στο δείπνο της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων) να ανακοινώνουν άμεσα τις όποιες αλλαγές. «Οι αλλαγές δεν θα γίνουν σε εργάσιμες ημέρες και ώρες» σχολίαζε, λίγο αργότερα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, παραπέμποντας σαφώς την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, ανήμερα την εορτή του Αγ. Πνεύματος ή την αμέσως επόμενη ημέρα.

Με τον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά όχι μόνον, συνδέεται και η λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, που ανακοινώθηκε χθες.

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας