Ο τουρισμός αντίδοτο σε νέο Μνημόνιο

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ο τουρισμός αντίδοτο σε νέο Μνημόνιο
image

Η αισιοδοξία της κυβέρνησης για την επίτευξη των οικονομικών στόχων και την αποφυγή τρίτου Μνημονίου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της θετικής πορείας του τουριστικού τομέα.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει θέσει ως στόχο για τη φετινή σεζόν την επίτευξη δύο νέων ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού. Κάνει λόγο για αφίξεις 18,5-19 εκατ. ξένων τουριστών και για ταξιδιωτικά έσοδα 13 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Μπλούμπεργκ» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποκάλεσε την τουριστική βιομηχανία «την πρώτη ατμομηχανή που ξεκίνησε και ανασύρει την οικονομία από την εξαετή ύφεση». Νέα παρέμβαση για τον ελληνικό τουρισμό θα κάνει ο πρωθυπουργός στις 30 Απριλίου μιλώντας στην 22η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Καθώς οι κρατήσεις από τις περισσότερες βασικές ξένες αγορές κινούνται έντονα ανοδικά, το μοναδικό σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι η πτώση του ρυθμού των κρατήσεων από τη Ρωσία, η οποία αποδίδεται στην ένταση με την Ουκρανία και στην υποτίμηση του ρουβλίου. Το ενδιαφέρον για τον τουρισμό από τη Ρωσία εξηγείται από το γεγονός ότι πέρυσι αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση μεταξύ των βασικών αγορών για τον ελληνικό προορισμό με βάση τον αριθμό των επισκεπτών και των εσόδων.

Ο ΣΕΤΕ αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια διατήρησης της ροής του εισερχόμενου ταξιδιωτικού ρεύματος από τη ρωσική αγορά στον ελληνικό προορισμό για τη φετινή περίοδο.

Χθες, πολυμελής αντιπροσωπεία του Συνδέσμου είχε συνάντηση στη Μόσχα με τους εκπροσώπους 25 tοur operators της Ρωσίας παρουσία των γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Π. Μίχαλου και Π. Λειβαδά. Η αντιπροσωπεία μας ενημέρωσε τους Ρώσους τουριστικούς επαγγελματίες για το νέο μοντέλο στις θεωρήσεις που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές αρχές. Ειδικότερα, σημείωσαν ότι κάθε Ρώσος που έχει λάβει βίζα Σένγκεν επισκεπτόμενος τη χώρα μας στο παρελθόν θα λαμβάνει βίζα πολλαπλών εισόδων διάρκειας από ένα έως τρία χρόνια. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης επισημαίνει ότι αρχικά επιδιώκεται να περιοριστεί η υστέρηση που καταγράφηκε ειδικά το τελευταίο δίμηνο στις κρατήσεις, ενώ απώτερος στόχος είναι οι αφίξεις των Ρώσων να κυμανθούν από 1,3 εκατ. που ήταν πέρυσι έως 1,5 εκατ. Επίσης, τονίζει ότι κάτι τέτοιο δύναται να επιτευχθεί αν δεν σημειωθεί επιδείνωση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας. Οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από τη Ρωσία προς ελληνικούς προορισμούς για τη φετινή περίοδο είναι αυξημένες κατά 8% σε σχέση με το 2013, ενώ μόνο η Αegean έχει αυξήσει τον αριθμό των θέσεων κατά 17%.

Ο ΣΕΤΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια καμπάνια στη Ρωσία προκειμένου να ενημερώσει την ταξιδιωτική αγορά για το ελκυστικό μοντέλο των θεωρήσεων που έχει υιοθετήσει η ελληνική πλευρά. Παράλληλα, διαφημιστική καμπάνια στη Ρωσία προγραμματίζει και ο ΕΟΤ σε συνεργασία με την Aegean. Οι εκπρόσωποι των Ρώσων τουριστικών πρακτόρων ζήτησαν μέσω του ΣΕΤΕ από τους Ελληνες ξενοδόχους να προχωρήσουν σε εκπτώσεις στις τιμές τους καθώς λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου έναντι του ευρώ οι προορισμοί της Ευρωζώνης έχουν καταστεί πιο ακριβοί για τους Ρώσους τουρίστες. Από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ αναμένεται μετά την πασχαλινή περίοδο να προχωρήσει σε σύσταση προς τους τουριστικούς επιχειρηματίες να υιοθετήσουν πιο ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με τη ρωσική αγορά για τη φετινή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρεάδης υπογραμμίζει τα μεσοπρόθεσμα οφέλη που αναμένεται να έχει ο ελληνικός προορισμός από τη ρωσική αγορά. Επίσης, προσθέτει ότι στόχος είναι έως το 2021 η Ελλάδα να υποδέχεται ετησίως 2,5 εκατ. Ρώσους τουρίστες. Αντίστοιχα, ο στόχος για το ύψος των ταξιδιωτικών εισπράξεων από τους Ρώσους επισκέπτες έως το 2021 φθάνει σε 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου του ΕΟΤ Ρωσίας πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1,3 εκατ. Ρώσοι τουρίστες (αύξηση 54,7%) οι οποίοι δαπάνησαν στη χώρα μας 1,34 δισ. ευρώ (αύξηση 42,2%). Αντίστοιχα, στοιχεία αφίξεων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δείχνουν ότι τα περισσότερα αεροσκάφη από τη Ρωσία έρχονται στα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και της Κω.

Στο μεταξύ, στις 24 και 25 Απριλίου διοργανώνεται στο Ρέθυμνο από τον δήμο ένα μεγάλο διήμερο συνέδριο για τον ελληνορωσικό τουρισμό με τη συμμετοχή Ρώσων αξιωματούχων εκπροσώπων της ελληνικής τουριστικής αγοράς και της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη. Η αντιδήμαρχος στον Δήμο Ρεθύμνου Πέπη Μπιρλιράκη επισημαίνει ότι στόχοι του συνεδρίου είναι η ανάλυση θεμάτων όπως ο ποιοτικός ρωσικός τουρισμός, οι θεωρήσεις, οι υποδομές κ.ά. Εξάλλου, από τις 24 έως τις 27 Απριλίου θα διοργανωθεί στην Αθήνα ελληνορωσικό τουριστικό φόρουμ από τον ρωσικό tour operator Labirint.

 

 

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

10




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας