Κίνδυνος να φορολογηθούν για ανείσπρακτες αποδοχές 1 εκατ. εργαζόμενοι - Εμφανίζονται εισοδήματα που δεν εισέπραξαν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Αρχική | Φορολογικά | Κίνδυνος να φορολογηθούν για ανείσπρακτες αποδοχές 1 εκατ. εργαζόμενοι - Εμφανίζονται εισοδήματα που δεν εισέπραξαν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις
image

Δεν εκπίπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές παλαιότερων ετών

Δεν τους φτάνει το «φέσι» που τους έβαλαν οι εργοδότες τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη γραφειοκρατία της εφορίας. Ο λόγος για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι ενώ δεν εισέπραξαν την περασμένη χρονιά το σύνολο των δεδουλευμένων αποδοχών τους, εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες ηλεκτρονικές δηλώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, να έχουν λάβει το σύνολο των αποδοχών.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών προώθησε διάταξη στη Βουλή σύμφωνα με την οποία οι ανείσπρακτες αποδοχές του 2013 δεν θα φορολογηθούν και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να δηλωθούν, παράλληλα δεν μερίμνησε να αφαιρεθούν οι μη εισπραχθείσες αποδοχές από τους κωδικούς των εισοδημάτων και παρακρατούμενων φόρων που έχουν προσυμπληρωθεί.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε ουσιαστικά διότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι και τις 28 Μαρτίου (προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών) τον τρόπο φορολόγησης των ανείσπρακτων αμοιβών με αποτέλεσμα οι εργοδότες να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους τους δηλώνοντας το συνολικό ποσό του εισοδήματος που θα έπρεπε κανονικά να καταβάλλουν και όχι αυτό που τελικά κατέβαλλαν.

Οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν πέρυσι το σύνολο των αποδοχών τους, κινδυνεύουν τώρα να φορολογηθούν για ανύπαρκτα εισοδήματα, αν εγκαίρως δεν διορθωθεί το λάθος.

Η λύση που προτείνεται από την πλευρά του υπουργείου είναι να διορθωθούν οι βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδότες με πρωτοβουλία των εργαζομένων οι οποίοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί τους, και να υποβληθούν ηλεκτρονικά εκ νέου με τα πραγματικά ποσά.

Αν ο εργοδότης δεν υποβάλει τελικώς διορθωμένη βεβαίωση αποδοχών, τότε οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτες αμοιβές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση με επιφύλαξη αφού δεν το σύστημα δεν επιτρέπει συμπλήρωση, τροποποίηση ή διαγραφή των προσυμπληρωμένων κωδικών για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν για έλεγχο από την εφορία και να προσκομίσουν τα στοιχεία για τις αμοιβές που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του 2013.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης εξήγησε χθες πως «μέσα σε λίγες εβδομάδες» θα δοθεί σε λειτουργία η εφαρμογή υποβολής εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1. Μέχρι τότε όμως το πρόβλημα παραμένει.

Εν τω μεταξύ, δεν θα αναγνωριστούν από την εφορία για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους, οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν πέρυσι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να αποπληρώσουν παλαιότερες οφειλές τους προς το ΟΑΕΕ, οι οποίες είχαν βεβαιωθεί πριν το 2013.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών σε ερμηνευτική εγκύκλιο, θα αναγνωριστούν μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν στον ΟΑΕΕ στο α τρίμηνο του 2014 και αφορούν στο έτος 2013.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι: «τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν από ελεύθερους επαγγελματίες, έως και τις 31 Μαρτίου 2014 και αφορούν τη χρήση 2013, μπορούν να εκπεστούν από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης αυτής».

Η ίδια εγκύκλιος αναφέρει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα εκπίπτουν πλέον από τον φόρο εισοδήματος σε ποσοστό 10% όπως είχε γίνει τα έτη 2011 και 2012 ούτε από το καθαρό τους εισόδημα όπως γινόταν μέχρι το 2010, αλλά από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου στοχεύουν ευθέως στην υψηλότερη φορολόγηση των επαγγελματιών, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω της κρίσης.

 

 

Mάριος Χριστοδούλου

Πηγή: www.bankingnews.gr

 

 

11




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας