Μόνο στα επιχειρηματικά κέρδη η προκαταβολή φόρου 55%

Αρχική | Φορολογικά | Μόνο στα επιχειρηματικά κέρδη η προκαταβολή φόρου 55%
image

Στη διόρθωση της διάταξης για την προκαταβολή φόρου 55% προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζοντας πλέον ξεκάθαρα ποιοι θα προκαταβάλουν φόρο.

Με διάταξη που συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται το λάθος του στον προηγούμενο νόμο το οποίο είχε επισημάνει η «Κ». Αν και τότε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για παραπλανητικά δημοσιεύματα, ωστόσο η λογική επικράτησε και διορθώθηκε η σχετική διάταξη έτσι ώστε οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να γνωρίζουν από ποιους θα ζητούν προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα στον νόμο 4172 αναφερόταν ότι, εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου 55% όσοι έχουν μόνο εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις γενικά και από ιδιοκατοίκηση. Διάταξη που οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις και εισοδήματα από ακίνητα υποχρεούνται σε προκαταβολή φόρου. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών κ. Γ. Κορομηλάς τόνιζε ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος ως εξής:

Πρώτο εδάφιο παρ. 1. «Με βάση τη δήλωση που υποβάλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 55% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους». Παρ. 2. «Οι διατάξεις του πρώτου και του τέταρτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται όταν το ποσό που πρέπει να βεβαιωθεί δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ».

Η νέα διάταξη προβλέπει ξεκάθαρα ότι προκαταβολή φόρου επιβάλλεται μόνο στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και ότι απαλλάσσονται από την προκαταβολή φόρου 55% τα εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο επανέρχεται σε ισχύ η διάταξη η οποία προβλέπει ότι απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος το 65%:

α) του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλεται με τη μορφή πτητικού, καταδυτικού, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών και υποβρυχίων καταστροφών σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος,

β) της ειδικής αποζημίωσης που καταβάλλεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Α΄ Βοηθειών.

Επίσης επεκτείνεται και στους μόνιμους κατοίκους της Κεφαλονιάς το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις και των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο ισχύει για τα νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 μόνιμους κατοίκους. Με το καθεστώς αυτό προβλέπονται συντελεστές φόρου εισοδήματος μειωμένοι κατά 21% έως 31,25%.

Οπως προκύπτει από τον νόμο τα μισθώματα τα οποία δεν έχουν εισπράξει οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τους ενοικιαστές τους επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. Η επαναφορά της διάταξης αυτής ισχύει μόνο για τα ανείσπρακτα μισθώματα του έτους 2013.

 

 

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή:kathimerini.gr

 

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

ΣΠΥΡΟΣ την 08 Ιουλίου 2014
avatar
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΩ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΝΟΙΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ 10% ΕΝΩ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΤΟ ΝΟΙΚΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 55% ΜΟΥ ΖΗΤΑΝΕ 610ΕΥΡΩ .ΤΙ ΚΑΝΩ;[πολυ καλη η κινηση σας.]
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας