Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας ακίνητα προ του 1995

Αρχική | Φορολογικά | Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας ακίνητα προ του 1995
image

Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, ενώ μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Οσον αφορά τον φόρο υπεραξίας εισηγμένων μετοχών, απαλλάσσονται οι μικρομέτοχοι. Ειδικότερα, ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα.

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στα πρόστιμα. Για τις περισσότερες παραβάσεις από επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, που τηρούν απλογραφικά βιβλία, το πρόστιμο μειώνεται στα 250 από τα 1.000 ευρώ, ενώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία μειώνεται στα 500 από 2.500 ευρώ, βάζοντας και οροφή για πολλαπλές παραβάσεις τα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο. Επιπροσθέτως, τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου δεν υπόκεινται σε πρόστιμο εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Στο πολυνομοσχέδιο προστέθηκαν ευνοϊκές διατάξεις για τις επιχειρήσεις που προβλέπουν την κατάργηση της παρακράτησης φόρου με συντελεστή 20% στις αμοιβές των επιχειρήσεων για δικαιώματα σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα αποθεματικά εταιρειών από Sale and Lease Back παραμένουν αφορολόγητα για ισολογισμούς που κλείνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2015 η υπεραξία που αποκτάται φορολογείται ως έσοδο σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Με το σχέδιο νόμου διορθώνονται σειρά από στρεβλώσεις στον χώρο του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ως πρώτη άδεια κυκλοφορίας δεν θα λαμβάνεται η ημερομηνία εισαγωγής τους στην Ελλάδα αλλά η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθορισμό του φόρου.

 

 

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

iakovos την 31 Μαρτίου 2014
avatar
Γιατί είναι σωστός ο φόρος υπεραξίας

http://www.scribd.com/doc/198970399/%CE%9C%CE%AF%CE%B1-%CE%94%CE%B9%CF%8C%CF%81%CE%B8%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%93%CE%B9%CE%B1-%CE%A4%CE%BF%CE%BD-%CE%A6%CF%8C%CF%81%CE%BF-%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας