Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα

Αρχική | Απόψεις | Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μέχρι και οι δύσπιστοι τεχνοκράτες της τρόικας το έχουν, πλέον, αποδεχτεί. Η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών του 2013 άφησε πλεόνασμα. Οι αρχικοί υπολογισμοί έπεσαν έξω και πάλι. Τελικά, είχε δίκιο ο Στουρνάρας που ζητούσε να μην οριστούν βιαστικά πρόσθετα μέτρα για το 2014. Ακόμη περισσότερο επιβεβαιώνεται ο Χρήστος Σταϊκούρας, που αντιστάθηκε στα κύματα καχυποψίας, από την οποία, οφείλω να το ομολογήσω, δεν έχω απαλλαγεί ούτε εγώ, ούτε όσοι θυμόμαστε πόσες φορές «κοροϊδέψαμε», τα τελευταία χρόνια, τους «κουτόφραγκους» και πόσο πανάκριβα κόστισε, αργότερα, στην πατρίδα.

Η άλλη σπουδαία εξέλιξη αφορά το μέγεθος του πλεονάσματος. Ισα που συγκρατήθηκε ο πρωθυπουργός να μην αποκαλύψει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα το νούμερο. Οι οικονομολόγοι της Alpha Bank έγραψαν την Παρασκευή: «Σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα στη Γενική Κυβέρνηση, ύψους άνω του 1,4 δισ. (0,8% του ΑΕΠ), από σημαντικό έλλειμμα ύψους -10,4% το 2009». Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γενικό Λογιστήριο, τα ξαναμετρούν για να είναι βέβαιοι, αλλά πάντως ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Είναι εξαιρετικής σημασίας να μη γίνει καμία κίνηση προτού επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που θα παραδώσει το υπουργείο στη Στατιστική Αρχή, η οποία είναι η μόνη ελληνική υπηρεσία, που εμπιστεύονται στο κτίριο Ζόζεφ Μπεκ, από το όνομα ενός εκ των ιδρυτών της Ενωσης, όπου και η εν Λουξεμβούργω έδρα της Στατιστικής. Η Eurostat έχει λόγο «ζωής και θανάτου» επί των στατιστικών μας στοιχείων.

Ομως, στο υπουργείο νιώθουν τώρα εμπιστοσύνη στον σχεδιασμό τους. Το ανέλπιστο πλεόνασμα αποτελεί ισχυρότατο εργαλείο διαπραγμάτευσης για τον χειρισμό που θα προτείνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους.

Θα χρειαστεί επίσης να πείσουμε ότι η επίδοση αυτή μπορεί να επαναληφθεί το 2014 και να μεγαλώσει. Δεν πρέπει, λοιπόν, να τη σκορπίσουν σε αλόγιστες προεκλογικές δαπάνες. Η μνημειώδης (όσο και προσβλητική για τους φορολογουμένους) γκάφα επιτελών του Μαξίμου να εγκαθιδρύσουν κομματική επικαρπία επί της επιστροφής κλοπιμαίων 17,5 εκατομμυρίων δίνει κάκιστο παράδειγμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να επαναληφθεί η καλή δημοσιονομική πορεία είναι να χρησιμοποιηθεί το πλεόνασμα για την ενίσχυση της παραγωγής. Είναι σημαντικό ότι το 2013 πληρώθηκε ποσό άνω των 6 δισ. από υποχρεώσεις του κράτους καθώς και άνω των 3 δισ. σε επιστροφές φόρων. Μαζί με ευρωπαϊκά κονδύλια που προωθήθηκαν στην οικονομία και την πλήρη εκτέλεση (άνω των 6 δισ.) των δημοσίων επενδύσεων (πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια), οι πληρωμές του Δημόσιου Ταμείου ήταν η μόνη πηγή ρευστότητας για την οικονομία τη χρονιά που πέρασε.

Η μείωση των φόρων είναι ο μόνος δρόμος (μαζί με τις ξένες επενδύσεις) για ανάκαμψη. Ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει τη μείωση μια κι έξω των υποχρεωτικών κρατήσεων ύψους 3,9% επί του μισθού, μεταβιβάζοντας το ισόποσο στα Ταμεία του κεντρικού ασφαλιστικού συστήματος. Γιατί μόνον η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να αλλάξει τη στρέβλωση που υπέστη η εθνική οικονομία, αρχικώς από το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα και ακολούθως από την υπερβολική φοροεπιδρομή σε όφελος ενός τεράστιου κράτους.

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας