Προς κατάργηση η υποχρεωτική δημοσίευσης σε ΦΕΚ ισολογισμών για ΑΕ και ΕΠΕ

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Προς κατάργηση η υποχρεωτική δημοσίευσης σε ΦΕΚ ισολογισμών για ΑΕ και ΕΠΕ
image

Την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης σε ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και ισολογισμών για ΑΕ και ΕΠΕ θα προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο προτείνει την κατάργηση αυτή, διότι η ανάγκη δημοσιότητας για τις συγκεκριμένες πράξεις των εταιρειών καλύπτεται πλέον μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Με την προωθούμενη ρύθμιση εκτιμάται ότι η ελάφρυνση από το διοικητικό βάρος της συγκεκριμένης υποχρέωσης για τις επιχειρήσεις θα ανέρχεται στα 41,83 εκατομμύρια ευρώ. Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, η οποία έχει επισημάνει ότι ελάχιστες είναι σήμερα οι εταιρείες στο σύστημα του ΓΕΜΗ και εάν καταργηθεί και η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών στο ΦΕΚ τότε, ενδέχεται, να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαφάνεια-και τα κρατικά έσοδα δεδομένου ότι το κράτος λαμβάνει τα τέλη δημοσίευσης των εταιρικών πράξεων.

Όπως πάντως επισημαίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο ίδιος ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την κατάργηση της δημοσίευσης στο ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης για την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους ειδικά σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

 

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας