Καταλυτικές συλλήψεις για τα υποβρύχια

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Πολιτικά Κόμματα | Καταλυτικές συλλήψεις για τα υποβρύχια
image

Οι Σωτ. Εμμανουήλ και Γ. Μπέλτσιος αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες

Πολύ σημαντική εξέλιξη για τη διερεύνηση του σκανδάλου των δωροδοκιών για την υπογραφή συμβάσεων αγοράς πανάκριβων αμυντικών συστημάτων του ελληνικού Δημοσίου από ξένες εταιρείες θεωρείται η σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρη Εμμανουήλ και του Ιωάννη Μπέλτσιου, στενού συνεργάτη του καταδίκου πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Αμφότεροι συνελήφθησαν χθες, ύστερα από ένταλμα του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες. Ειδικότερα, ο κ. Εμμανουήλ φέρεται να εισέπραξε τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να «συμβάλει από τη θέση του στην υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των ναυπηγείων και της γερμανικής κοινοπραξίας HDW/Ferrostaal για τη ναυπήγηση τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 και την επισκευή - εκσυγχρονισμό ακόμη τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 209 (συμβάσεις “Αρχιμήδης” και “Ποσειδών”)». Τα χρήματα έχουν διακινηθεί μέσω offshore εταιρείας που φέρεται να ανήκει στον Εμμανουήλ.

Ο Ιωάννης Μπέλτσιος, άλλοτε γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, φέρεται να συμμετείχε στην ομάδα ατόμων που έπαιρναν χρήματα από εταιρείες που πωλούσαν αμυντικά συστήματα και στη συνέχεια τα διένειμαν σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Ελλάδα προκειμένου να κλείνονται οι συμβάσεις. Μάλιστα, ο υπόδικος επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός έχει κατονομάσει τον κ. Μπέλτσιο ως αποδέκτη «μαύρου χρήματος» ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ο Μπέλτσιος αναφέρεται και από τον επίσης κατηγορούμενο επιχειρηματία Αλ. Αβατάγγελο. Μετά τη σύλληψή του ο Μπέλτσιος ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί το ερχόμενο Σάββατο. Μία ημέρα νωρίτερα θα απολογηθεί ο Σωτ. Εμμανουήλ, που επίσης έλαβε προθεσμία από τον ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δικαιοσύνη δέσμευσε το πολυτελές σπίτι του πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων, όπου και συνελήφθη χθες.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να απολογηθεί –μετά τη νέα προθεσμία που πήρε– ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός. Εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα θα απολογηθεί και η σύζυγος του επιχειρηματία, πρώην εκπροσώπου γερμανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων, Παναγιώτη Ευσταθίου, Ειρήνη. Η 70χρονη αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, καθώς εμφανίζεται να έχει κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς με τον σύζυγό της.

«Πλουσιότερος» ο λογαριασμός ΤτΕ

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ «πλουσιότερος» έγινε ο λογαριασμός που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου εκεί να συγκεντρώνονται χρήματα από μίζες που εντόπισαν, θα εντοπίσουν και θα κατάσχουν οι ελληνικές αρχές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα χρήματα που επέστρεψε ο εκπρόσωπος offshore εταιρείας Γιώργος Καμάρης, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση με τις μίζες που φαίνεται να δόθηκαν στο περιθώριο των υπογραφών για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων Tor - M1. Η συγκεκριμένη offshore φαίνεται ότι διακίνησε τεράστια ποσά, η προέλευση αλλά και ο προορισμός των οποίων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Το ποσόν που διακινήθηκε συνολικά από τη ρωσική εταιρεία ΑΝΤΕΥ εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχουν προκύψει από τη διαδικασία της προανάκρισης, η συγκεκριμένη εταιρεία είχε χρησιμοποιηθεί από τον πρώην διευθυντή εξοπλισμών Ιω. Σμπώκο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και βρίσκεται στις φυλακές μαζί με τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο. Λίγες ημέρες νωρίτερα και ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας είχε επιστρέψει ποσόν 10,1 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέρχονται από μίζες εξοπλιστικών και είχαν διακινηθεί μέσω offshore και λογαριασμούς στο εξωτερικό.

 

 

 

 

Του Κωστα Ονισενκο

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

 

 

9

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας