Μείωση ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μελετάει το οικονομικό επιτελείο

Αρχική | Φορολογικά | Ασφαλιστικά | Μείωση ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μελετάει το οικονομικό επιτελείο
image

Την εφάπαξ ή σταδιακή εφαρμογή του μέτρου μείωσης των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% μελετάει το οικονομικό επιτελείο, ενώ αναμένει την απάντηση της τρόικας επί του πακέτου των μέτρων που έχει στείλει για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σειρά προτάσεων για το πώς θα καλυφθεί το κενό του 1,2 δις ευρώ που υπάρχει για το 2014 και αναμένει από την τρόικα μήνυμα για το πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκιά της και οι επικεφαλής της. Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η τρόικα θα αποδεχτεί το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που έχουν προταθεί και θα επανέλθουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα, όμως, με αρμόδια στελέχη το ορόσημο της 27ης Ιανουαρίου (ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup) έχει κατά πάσα πιθανότητα χαθεί και η συμφωνία θα επέλθει αργότερα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις τόσο μόνιμου, όσο και προσωρινού χαρακτήρα. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα μέτρα του 2014, αλλά και στο ύψος του κενού που υπάρχει για το 2015. Η τρόικα το υπολογίζει στα 2 με 3 δις ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά το πολύ στο 1 δις ευρώ. Σε αυτό τον έλεγχο της τρόικας θα πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν για το ακριβές ύψος του κενού, καθώς και για τις περιοχές των μέτρων με τις οποίες θα καλυφθεί.

Πέραν των δημοσιονομικών κενών, το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Αυτές τις ημέρες το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις από τη μείωσή τους κατά 3,9%. Με την τρόικα έχει συμφωνηθεί να υποχωρήσει κατά το παραπάνω ποσοστό έως το 2016, αλλά στο υπουργείο μελετούν το ενδεχόμενο της εφάπαξ μείωσής του κατά 3,9%. Και αυτό θα συμβεί εφόσον η τρόικα αποδεχθεί την πρόβλεψη ότι με την εφάπαξ μείωσή του το κόστος του μέτρου είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ, αντί 850 εκατ. ευρώ που εκτιμάται η συνολική επίπτωσή του στην οικονομία από τη σταδιακή εφαρμογή της παρέμβασης.

 

 

 

 

Του Σωτήρη Νίκα

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας