Παρά την αύξηση των ορίων, στα 57,8 έτη η μέση ηλικία συνταξιοδότησης το 2012

Αρχική | Φορολογικά | Ασφαλιστικά | Παρά την αύξηση των ορίων, στα 57,8 έτη η μέση ηλικία συνταξιοδότησης το 2012
image

Τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα διατηρούν ένα ισχνό ποσοστό και φτάνουν το 0,2% του συνόλου

Στην ηλικία των 57 ετών και 8 μηνών προσδιορίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που διεξήγαγε για τη μετάβαση από την αγορά εργασίας στη σύνταξη. Επιλέγοντας ως δείγμα ένα υποσύνολο της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού -η οποία πραγματοποιήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2012- με ηλικίες μόνο από 50 έως 69 ετών κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

- Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης για τους άνδρες είναι στο 58ο έτος ηλικίας.

- Οι γυναίκες παρόλο που έχουν ευνοϊκότερες διατάξεις (λόγω ανηλικότητας) εξέρχονται μόλις 3 μήνες νωρίτερα από τους άνδρες.

- Λιγότερο από 1 στους 3 (ποσοστό 28,3%) δήλωσε ότι η υποχρεωτική συνταξιοδότηση ήταν ο συνηθέστερος λόγος εξόδου από την αγορά εργασίας. Οι 6 στους 10 έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ σε ποσοστό 5,7% οι συνταξιούχοι του δείγματος ανέφεραν ως αιτία εξόδου τα προβλήματα υγείας.

- Η ηλικία συνταξιοδότησης επηρεάζεται και από το μορφωτικό επίπεδο, λόγω της σύνδεσης που έχει το τελευταίο με την εργασία και το σύστημα ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν τελειώσει μόνο το δημοτικό σχολείο έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνταξιοδοτηθούν μεγαλύτεροι και πιο κοντά στο 60ό έτος της ηλικίας (59 ετών και 3 μηνών). Αντιθέτως, όσο πιο μορφωμένος τόσο πιο γρήγορα βγαίνει στη σύνταξη (στο 56 έτη και 4 μήνες για τους πτυχιούχους).

- Τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα διατηρούν ένα ισχνό ποσοστό αναφορικά με τους φορείς συνταξιοδότησης και μετά βίας φτάνουν το 0,2% του συνόλου των συνταξιούχων (2.028 άτομα). Αντιθέτως, το 88,1% συνταξιοδοτείται από δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό, ενώ ένα 0,2% ακόμη (3.885 άτομα) αξιοποιούν και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης. Συνολικά, αν συμπεριληφθεί και ο αριθμός όλων όσοι προσπαθούν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, πρόσβαση στην ιδιωτική ασφάλιση έχει ποσοστό 6,6% του δείγματος.

- Ενας στους δύο, από τους ερωτηθέντες (1.216.495 άτομα) ηλικίας 50 έως 69 ετών δεν λαμβάνει ακόμη σύνταξη ακόμη κι αν έχει θεμελιώσει. Σύνταξη γήρατος λαμβάνει το 38,9% (473.690 άτομα), ενώ σε ποσοστό 8,7% (105.464 άτομα) δεν απαντήθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση.

Υποαπασχόληση


Πάντως, πιο κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο είναι η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την υποαπασχόληση. Μάλιστα, το ποσοστό της υποαπασχόλησης (3,8%) είναι στον μέσο όρο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αντίστοιχο ποσοστό είναι υψηλότερο στην Ιρλανδία (6,9%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (6%). Ταυτοχρόνως, το ποσοστό των υποαπασχολουμένων μερικής εργασίας είναι ιδιαίτερα αυξημένο μέσα στην τριετία (από 2,6% το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε 4,5% το πρώτο τρίμηνο του 2013).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα για το «εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό». Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και τα άτομα που αναζητούν εργασία αλλά δεν είναι αμέσως διαθέσιμα να αναλάβουν σε περίπτωση που τους προσφερθεί και τα άτομα που δεν αναζητούν εργασία αλλά επιθυμούν και θα ήταν διαθέσιμα αμέσως εάν είχαν την ευκαιρία. Το ποσοστό αυτής της κατηγορίας το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε στο 48,7% έναντι 19,4% το αντίστοιχο τρίμηνο το 2010 και 36,6% το πρώτο τρίμηνο του 2012. Συνολικά, και οι υποαπασχολούμενοι και οι διαθέσιμοι προς εργασία σημειώνουν αύξηση συγκρίσιμη με το ποσοστό ανεργίας, από 65,5% έως 96,4%.

Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, από το σύνολο των 1.350,4 ατόμων που αναζητούν εργασία, 288.000 αποτελούν δυναμικό που δεν έχει εργαστεί στο παρελθόν (24% των ανέργων το δεύτερο τρίμηνο του 2013).

 

 

 

Της Χριστινας Κοψινη

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας