Φοροδιαφυγή 3,2 δισ. ετησίως στους ελεύθερους επαγγελματίες

Αρχική | Οικονομία | Φοροδιαφυγή 3,2 δισ. ετησίως στους ελεύθερους επαγγελματίες
image

Διπλάσιο εισόδημα από αυτό που δηλώνουν στην εφορία αποκτούν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διενεργήθηκε στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και στις υποχρεώσεις τους, από το 2003 έως και το 2010 διαπιστώθηκε ότι τα μηνιαία εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία είναι σχεδόν στο ήμισυ των μηνιαίων υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, τις οποίες όμως εξυπηρετούν. Οπως φαίνεται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν αποταμιεύσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, αλλά για εισόδημα το οποίο δεν δηλώνεται πουθενά. Μεταξύ των επαγγελματιών που έχουν μεγαλύτερα μηνιαία χρέη από τα μηνιαία δηλωθέντα εισοδήματα είναι οι γιατροί, οι λιανέμποροι, οι εστιάτορες και οι δικηγόροι.

Βέβαια, ανάλογες διαπιστώσεις κάνει και το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς όμως να μπορεί να συλλάβει τη μεγάλη φοροδιαφυγή που συντελείται από τις ανωτέρω κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων. Τα στατιστικά στοιχεία δε, των τελευταίων ετών δείχνουν ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα στο ύψος του εκάστοτε αφορολογήτου ορίου, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τη φορολόγησή τους. Μάλιστα, στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι η απώλεια φορολογικών εσόδων από τους ελεύθερους επαγγελματίες στην Ελλάδα σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 3,23 δισ. ευρώ ή στο 1,75% του ΑΕΠ.

Πλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζών, ενώ η υποχρέωση υποβολής σε μηνιαία βάση συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών βοηθάει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην «αναγκαστική πλέον φορολόγηση των εισοδημάτων τους». Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι φορολογικοί συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ έχουν «χάσει» το αφορολόγητο όριο που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εάν η αποδοτικότητα στη συλλογή των φόρων ήταν ανάλογη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, τα έσοδα θα ήταν αυξημένα κατά 6% του ΑΕΠ το 2011. Δηλαδή, το Δημόσιο θα είχε ετησίως περισσότερα έσοσα ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου.

Εκτός από τις ανωτέρω παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση, συστήνεται στην κυβέρνηση η επιτάχυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω της κατάργησης της φορολογικής αμνηστίας, του εντοπισμού και της τιμωρίας των φοροφυγάδων και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Ο Οργανισμός προτρέπει για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα με την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του κώδικα και την περισσότερη χρήση του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών.

Συστάσεις ΟΟΣΑ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής:

• Δημοσιοποίηση του φόρου εισοδήματος που καταβάλλεται από όλους τους φορολογουμένους, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

• Κατάργηση κάθε μορφής φορολογικής αμνηστίας (περαιώσεις), με τις οποίες επί της ουσίας επιβραβεύονται οι φοροφυγάδες.

• Διασταυρώσεις μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων, αλλά και φόρων που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι.

• Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης για φορολογικές υποθέσεις. Ο ΟΟΣΑ συστήνει να δοθούν πρόσθετες δυνατότητες εξωδικαστικού συμβιβασμού.

• Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και εκσυγχρονισμός των μεθόδων εργασίας των ελεγκτών, βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

 

 

 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πηγή: kathimerini.gr


9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας