Τεκμήρια διαβίωσης

Αρχική | Απόψεις | ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη | Τεκμήρια διαβίωσης

Σε περίπτωση που εκτιμάτε ότι βάσει του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων σας οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν για σας με βάση τα τεκμήρια είναι άδικες, έχετε τη δυνατότητα να τα αμφισβητήσετε.

Η αμφισβήτηση του συνολικού ποσού του τεκμαρτού εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης) είναι δυνατή εφόσον ο φορολογούμενος μπορεί να αποδείξει, με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία, ότι οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσής αυτού και/ή των μελών της οικογενείας του ήταν μικρότερες από αυτές που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Τα τεκμήρια διαβίωσης μπορούν να αμφισβητήσουν οι φορολογούμενοι που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

β) είναι φυλακισμένοι.

γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.

δ) είναι άνεργοι και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.

ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές.

στ) είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.

ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ  όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του, υποβάλοντας αίτηση και επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. οφείλει από την πλευρά του να ελέγξει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν. Εφόσον διαπιστώσει στη συνέχεια ότι αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι υποχρεωμένος να μειώσει ανάλογα το ετήσιο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίστηκε από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Στην πράξη, η αίτηση με τα συνυποβαλόμενα δικαιολογητικά μπορούν να κατατεθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά την ηλεκτρονική υποβολή τη ςδήλωσης μέσω ΤΑΧΙSNET και την παραλαβή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών του εκκαθαριστικού σημειώματος στο οποίο έχουν προσδιοριστεί τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η αδιαφορία της διλοίκησης και η ελλειπής πληροφόρηση του φορολογουμένου

Ενώ η διοίκηση οφείλει να ενημερώνει τους φορολογούμενους για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης, σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη παρατηρείται έλλειψη πληροφόρησης φορολογούμενων αναφορικά με τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου διαβίωσης του άρθρου 16§1θ ΚΦΕ:

Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη διότι οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) δεν παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινήσεις για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης. Οι πολίτες που θέλησαν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια δεν μπόρεσαν να το καταφέρουν και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν φόρο για εισοδήματα που δεν απέκτησαν ποτέ.

Διαπιστώθηκε έλλειμμα πληροφόρησης των πολιτών τόσο σε επίπεδο ΔΟΥ όσο και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς και άρνηση ή ανεπαρκής καθοδήγηση από πλευράς αρμοδίων υπαλλήλων.

Δεδομένης μάλιστα της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας που διανύει η χώρα, η διοίκηση όφειλε να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και να έχει προβεί με όλα τα μέσα (ηλεκτρονικά, έντυπα) που έχει στη διάθεσή της και με αυξημένη επιμέλεια στη διασφάλιση της πλήρους ενημέρωσης των φορολογούμενων για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του προτείνει:

α) το υπουργείο να πληροφορεί μέσω του διαδικτυακού τόπου του και να ενημερώνει μέσω του Τύπου πριν την κατ’ έτος υποβολή των φορολογικών δηλώσεων,

β) να αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις αμφισβήτησης της αντικειμενικής δαπάνης και μείωσης ή / και διαγραφής του αναλογούντος φόρου, και

γ) οι ΔΟΥ να καθοδηγούν επαρκώς τους φορολογούμενους πολίτες.


Το πόρισμα του ΣτΠ μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ την 22 Δεκεμβρίου 2015
avatar
Κυρίες και κύριοι, απλά ήθελα να δώσω συγχαρητήρια για το άρθρο "τεκμηρια διαβιωσης"
Κανένας λογιστής δεν μου το είπε...
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας