Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογικά Άρθρα | Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τον ενιαίο φόρο ακινήτων
image

Τεράστιες επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα, για πρώτη φορά φορολογούνται τα αγροτεμάχια, μικρές ελαφρύνσεις για όσους διαθέτουν μόνο κατοικία

Γνώσεις μαθηματικών και υπομονή θα χρειαστούν όσοι θέλουν να υπολογίσουν μόνοι τους τον φόρο για τα εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα ή οικισμού που θα εφαρμοστεί το 2014. Πρόκειται για έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο ο οποίος οδηγεί σε τεράστιες επιβαρύνσεις κυρίως για όσους έχουν οικόπεδα σε ακριβές περιοχές. Μάλιστα, στην περίπτωση που υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου μπορεί ο φόρος να είναι μικρότερος σε αντίθεση με ένα οικόπεδο χωρίς κτίσμα! Για παράδειγμα οικόπεδο σε περιοχή μεσαίας φορολογητέας αξίας επιφάνειας 420 τ.μ. ο φόρος φθάνει στα 294 ευρώ. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης οικόπεδο 420 τ.μ. χωρίς κτίσμα ο φόρος θα ανέλθει το 2014 στα 8.000 ευρώ. Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται 25 συντελεστές, ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο, αναλόγως της μοναδιαίας αξίας του, και κυμαίνεται από 0,02 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως και 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για μοναδιαία αξία γης άνω των 5.000 ευρώ.

Η μοναδιαία αξία του οικοπέδου προκύπτει από τη συνολική αξία του (η οποία καθορίζεται από χαρακτηριστικά του οικοπέδου, τα οποία χρησιμοποιούνται και σήμερα), που διαιρείται με τη συνολική επιφάνεια. Εφόσον στα οικόπεδα βρίσκεται κτίσμα, τότε φορολογείται η επιφάνεια που υπολείπεται από τη χρήση του συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, στο μέρος του οικοπέδου που φορολογείται, ο φόρος μειώνεται κατά 25%. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας σε τετραγωνικά μέτρα επί τον συντελεστή φόρου. Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (μ2) x Σ.Φ.

Πώς προκύπτει η μοναδιαία αξία. Η μοναδιαία αξία του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο είναι ο λόγος της φορολογητέας αξίας του οικοπέδου προς τη συνολική επιφάνειά του. Η φορολογητέα αξία του οικοπέδου ισούται με το γινόμενο του συντελεστή οικοπέδου επί τη συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου, τον συντελεστή πρόσοψης και την επιφάνεια του οικοπέδου. Για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:

α) Ο συντελεστής οικοπέδου (ΣΟικ) και η συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου, καθώς και ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ).

β) Ανάλογα με την πρόσοψη εφαρμόζεται συντελεστής πρόσοψης (Σ.Π.), ως εξής: 1,00 για πρόσοψη σε μία μόνο οδό, 1,08 για προσόψεις σε δύο ή περισσότερες οδούς ή σε οδό και πλατεία, και 0,80, αν δεν υπάρχει πρόσοψη σε οδό.

Εκτός από τις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και όσοι διαθέτουν αγροτεμάχια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 75 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια σε περιοχή του νομού Καρδίτσας με πρόσοψη σε επαρχιακό δρόμο θα πληρώσει το 2014 φόρο ύψους 185,62 ευρώ.

Αλλος ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 9,5 στρεμμάτων με δενδροκαλλιέργεια σε περιοχή του νομού Ημαθίας με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό στο οποίο υπάρχει και κτίσμα εντός (δευτερεύουσα κατοικία 80 τ.μ.) θα πληρώσει το 2014, 313,50 ευρώ.

Στους κερδισμένους του ενιαίου φόρου ακινήτων είναι μόνο όσοι διαθέτουν διαμερίσματα και καμίας άλλης κατηγορίας ακίνητο (οικόπεδο ή αγροτεμάχιο). Οι ανωτέρω θα πληρώσουν μικρότερο φόρο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. τρίτου ορόφου στο Ελληνικό, 5 ετών με πρόσοψη σε δύο δρόμους και αντικειμενική αξία 3.050 ευρώ ανά τ.μ. Για το 2013 θα πληρώσει έκτακτο Ειδικό Τέλος 1.224 ευρώ και ΦΑΠ 210 ευρώ. Για το 2014 ο φόρος μειώνεται στα 1.123,63 ευρώ (μείωση φορολογικής επιβάρυνσης: 310,37 ευρώ ή 21,6%).

Πού θα επιβληθεί

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.

Ειδικότερα από το νέο έτος θα φορολογούνται:

- Διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα, κτίρια βιοτεχνιών, κτίσματα επαγγελματικής στέγης, παντός είδους αποπερατωμένα κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται, ημιτελείς οικοδομές με ή χωρίς εργοταξιακό ρεύμα.

- Καλλιεργούμενα χωράφια και δενδροκαλλιέργειες που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εκτάσεις γης στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις και λοιποί υπαίθριοι χώροι.

- Θέσεις στάθμευσης, πυλωτές, αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι, πισίνες σε κοινόχρηστους χώρους ακινήτων.

 

 

Του Προκοπη Χατζηνικολου

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας