Στήριξη συμφωνίας με την Cosco

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Στήριξη συμφωνίας με την Cosco
image

Τη διάθεση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να στηριχθεί η υπό κατάρτιση συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για τη νέα επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ, περίπου, με παράλληλη αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι να επιστρέψει το ΑΕΠ της χώρας στα επίπεδα του 2008 συν 2% ετησίως εξέφρασε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι στηρίζεται αυτή η συμφωνία και από το ΤΑΙΠΕΔ και από τον ΟΛΠ και ότι υπάρχει διάθεση να προχωρήσει η συμφωνία.

Ολες οι πλευρές προετοιμάζονται πυρετωδώς να στείλουν τις απαντήσεις στις 23 ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταγωνισμού.

Οπως τόνισαν πηγές του υπουργείου στη «Ν», οι δύο πλευρές δεν θα αναμείνουν την επίσημη απάντηση της Κομισιόν, η οποία συνήθως θέλει περισσότερο από ένα χρόνο για να αποσταλεί, για να προχωρήσουν στις διαδικασίες επικύρωσης. Οπως μάλιστα τόνισαν χαρακτηριστικά, οι διαθέσεις, ειδικά αν είναι αρνητικές, φαίνονται από τη πρώτη στιγμή.

Οσον αφορά την αργοπορία που έχει σημειωθεί, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι κινείται με πιο αργά βήματα λόγω των ερωτήσεων που έχει καταθέσει η Κομισιόν.

Μεταξύ άλλων, στα ερωτήματα τίθεται το ζήτημα πιθανής κρατικής επιδότησης. Για να δώσει το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων ζητά να μάθει τις λεπτομέρειες των υπολογισμών που έχουν γίνει και ρωτά και αν σε αυτούς έχουν συνυπολογιστεί τα επιπλέον έσοδα και κέρδη της εταιρείας (Cosco - ΣΕΠ) από τη λειτουργία του νέου προβλήτα.

Ενα άλλο ερώτημα που έχει τεθεί είναι αν ήταν γνωστό εξαρχής το ζήτημα της πιθανής κατάργησης ή αναστολής του εγγυημένου ανταλλάγματος και αν βάσει αυτού θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα του διαγωνισμού.

Ο υπουργός σημείωσε ότι, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας στη κινεζική πρεσβεία, επιβεβαιώθηκε η διάθεση όλων των μερών να προχωρήσουν με ταχύτητα και προσέθεσε ότι έχει ανατεθεί στους δικηγόρους να ολοκληρώσουν αυτή τη συμφωνία στα πλαίσια των ερωτημάτων και των ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας