Το πρωτογενές πλεόνασμα «έριξε» το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων

Αρχική | Οικονομία | Το πρωτογενές πλεόνασμα «έριξε» το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων
image

Στα επίπεδα του 2010 επέστρεψε χθες η διαφορά απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων (spread) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, ενώ για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην 6η θέση του καταλόγου με τις χώρες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσουν μέσα στην επόμενη 5ετία. Τις τελευταίες ημέρες η ελληνική αγορά ομολόγων διανύει «καλή περίοδο», με τα spreads και τις αποδόσεις να μειώνονται και τις τιμές να αυξάνονται. Η αντιστροφή του κλίματος αποδίδεται κυρίως στις ειδήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα (που εφόσον επιβεβαιωθεί για φέτος, θα οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα βελτιώσουν τις προοπτικές εξυπηρέτησής του) και για την καλύτερη πορεία του ΑΕΠ με τη συρρίκνωση της ύφεσης. Επίσης, η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ φαίνεται πως λειτούργησε επιβοηθητικά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε έως τις 638 μονάδες βάσης, καταγράφοντας πτώση 27,7% σε μία μόνο ημέρα. Επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί για τελευταία φορά στις 29 Απριλίου του 2010 (632 μονάδες βάσης). Η τιμή τους αυξήθηκε στο 63,3% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Η αμέσως προηγούμενη φορά που είχε βρεθεί τόσο υψηλά ήταν φέτος τον Μάιο (που και πάλι είχε τρέξει η αγορά ένα «μίνι ράλι»), ενώ η προηγούμενη φορά ήταν τον Απρίλιο του 2011. Σε ό,τι αφορά την απόδοση των 10ετών ομολόγων, αυτή μειώθηκε χθες στο 8,29% με την αμέσως χαμηλότερη τιμή να είναι τον Ιούνιο του 2010 (8,26%).

Ταυτόχρονα, χθες, υπήρξε άλλη μία θετική είδηση για την Ελλάδα. Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους η Ελλάδα υποχώρησε στην 6η θέση της σχετικής κατάταξης των χωρών με τις περισσότερες πιθανότητες χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Capital IQ CDS, το ποσοστό μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας στα επόμενα 5 χρόνια ανέρχεται στο 44,5% και, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ποσοστό, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση του καταλόγου από την 4η θέση που ήταν στην προηγούμενη αξιολόγηση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αργεντινή με ποσοστό 77,8%.

Χθες, όμως, υπήρξε και τρίτη «καλή» είδηση. Το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που δημοπράτησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) υποχώρησε κάτω του 4% έπειτα από σχεδόν 2,5 χρόνια. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των χθεσινών τρίμηνων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 3,95%. Η τελευταία φορά που το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο (3,85%) ήταν τον Φεβρουάριο του 2011. Από τα τρίμηνα γραμμάτια, το Δημόσιο δανείστηκε χθες 1,625 δισ. ευρώ.

 

 

Σωτηρης Νικας

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

9




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας