Λύση μόνο με συμβιβασμό για το όνομα

Αρχική | Οικονομία | Συνεντεύξεις | Λύση μόνο με συμβιβασμό για το όνομα
image

Συνέντευξη του Αλί Αχμέτι στον Σταυρο Τζιμα

Ο ηγέτης των Αλβανών του Τετόβου Αλί Αχμέτι μιλάει στην «Κ»

Δυναμική εμπλοκή του αλβανικού παράγοντα στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της FYROM αναγγέλλει ο ηγέτης των Αλβανών του Τετόβου και πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, μιλώντας στην «Κ», αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν πρόκειται να αφήσει στον Νίκολα Γκρούεφσκι τις αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της ονομασίας και της ευρωπαϊκής πορείας της FYROM.

Καθώς ο Γκρούεφσκι οδηγείται σε απομόνωση εξαιτίας της εθνικιστικής του πολιτικής, ο Αλί Αχμέτι αναδεικνύεται από τον διεθνή παράγοντα σε προνομιακό συνομιλητή. Πριν έρθει στην Αθήνα ταξίδεψε στις ΗΠΑ, το Βερολίνο και τη Σόφια, όπου είχε σημαντικές επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

– Τι προσδοκάτε μετά και τις συναντήσεις που είχατε στην Αθήνα;

– Τόνισα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών την ανάγκη για μια όσο το δυνατόν πιο καρποφόρα συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, μίλησα για την ανάγκη να βοηθήσει η Ελλάδα τη διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Διαπίστωσα ότι υπάρχει ετοιμότητα και καλή θέληση από την ελληνική πλευρά. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ώστε για όλα τα αμφισβητούμενα ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες μας να βρεθεί μια λύση, να επιζητηθεί μια λύση.

– Εσείς σκοπεύετε να αναλάβετε και άλλες πρωτοβουλίες επ’ αυτού;

– Το DUI έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία για να εμπλακεί δυναμικά ο αλβανικός παράγοντας στη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.Το κόμμα μας διαθέτει μια δική του συγκεκριμένη στρατηγική στην κατεύθυνση της επίλυσης. Οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ είναι συστατικό στοιχείο και έχουμε και εμείς ευθύνη για τις τύχες της. Διότι δεν είμαστε μια μειονότητα που εισέβαλε από κάποια άλλη χώρα. Είμαστε αυτόχθονες και μας ενδιαφέρει κάθε πολιτική κίνηση και κάθε απόφαση, είτε για το όνομα είτε για την τύχη της ενταξιακής πορείας, και δεν αφήνουμε να αποφασίζει για τις τύχες μας κάποιος άλλος. Οση ευθύνη έχει ο Νίκολα Γκρούεφσκι άλλη τόση έχει και ο Μούσα Τζαφέρι ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ή εγώ ως πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος που αντιπροσωπεύει τους Αλβανούς της χώρας.

– Ποιο όνομα κατά τη γνώμη σας θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές σ’ έναν συμβιβασμό;

– Κατ’ αρχάς πιστεύω πως πρέπει ασφαλώς να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Και εμείς έχουμε ζητήσει ο κ. Μάθιου Νίμιτς να υποστηριχθεί από όλα τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. Εχουμε ζητήσει να βοηθηθεί από τις ΗΠΑ, τις Βρυξέλλες, αλλά και από χώρες-μέλη της Ε.Ε. με επιρροή. Από όλες τις χώρες που επισκεφθήκαμε μας δηλώθηκε η πλήρης υποστήριξη προς τον κ. Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς πρέπει να συναντηθεί με τις δύο πλευρές και να εξετάσει την πιθανή λύση, έναν πιθανό συμβιβασμό. Γιατί εγώ πιστεύω ότι χωρίς συμβιβασμό δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση. Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, μέσω ενός συμβιβασμού που θα φέρει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ε.Ε. και την παραλαβή της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οσον αφορά την πρόταση, για μας τους Αλβανούς είναι αποδεκτά το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή το «Ανω Μακεδονία».

– Θεωρείτε πιθανή αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι υπέρ ενός συμβιβασμού;

– Πιστεύω ότι στο σύνολό της η πολιτική τάξη στην ΠΓΔΜ γνωρίζει υπεύθυνα ότι έχουμε μόνο δύο δρόμους. Την απομόνωση και την ένταξη. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Και εγώ πιστεύω ότι πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της ένταξης και όχι της απομόνωσης, διότι η απομόνωση μας οδηγεί στη φτώχεια, στη δυσαρέσκεια, στη σύγκρουση, είτε περιφερειακή είτε διεθνοτική. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ είναι ολοκληρωτικά δεσμευμένοι και αναμένουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είναι ολοκληρωτικά δεσμευμένοι για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, με ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και των αγαθών.

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας