Μπάιντεν: Συμφέρον μας να επιτύχετε

Αρχική | Οικονομία | Συνεντεύξεις | Μπάιντεν: Συμφέρον μας να επιτύχετε
image

Συνέντευξη του Τζο Μπάιντεν στον Αλέξη Παπαχελά

«Εχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα» υπογραμμίζει σε αποκλειστική συνέντευξη προς την «Κ» ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο «νούμερο δύο» της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον κ. Σαμαρά, ενώ σημειώνει πως «ο πρόεδρος κι εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο».

Για τις ΗΠΑ αποτελεί βασικό συμφέρον η επιτυχία της Ελλάδας. Αυτό δηλώνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Κ» ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο και τις συνομιλίες που θα έχει απόψε με τον πρόεδρο Ομπάμα. Ο Νο2 της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Σαμαρά και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι θα πιέσουν για την αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής. Σημειώνει, συγκεκριμένα, ότι η Ουάσιγκτον θα ενθαρρύνει την υιοθέτηση πολιτικών που μειώνουν την ανεργία στην Ευρώπη καθώς, όπως τονίζει, η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη και της αμερικανικής.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει επίσης σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών, και ενθαρρύνει την Αθήνα να προχωρήσει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που να διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία, στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της.

Ο κ. Μπάιντεν, που διατηρεί δεσμούς με την ελληνική ομογένεια εδώ και δεκαετίες, προαναγγέλλει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ισχυρή φωνή» στην Ανατολική Μεσόγειο, και χαιρετίζει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που, όπως υπογραμμίζει, μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Προς το συμφέρον των ΗΠΑ η έξοδος από την κρίση

Ποια είναι η σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο; Εχει η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης;

– Η σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας έχει μεγάλη σημασία και για τις δύο χώρες μας. Είναι μία ισχυρή εταιρική σχέση που βασίζεται στις κοινές αξίες που μας καθιστούν όχι μόνο στενούς συμμάχους, αλλά καλούς φίλους. Στη διάρκεια της επίσκεψης αναμένουμε να συζητηθούν σωρεία ζητημάτων. Πρώτον, οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα όλα όσα κάνει η Ελλάδα για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αρκετών παγκόσμιων προκλήσεων που αφορούν την ασφάλεια, από την παροχή διευκολύνσεων για συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μέχρι την υποστήριξη των προσπαθειών σταθεροποίησης στο Κόσοβο. Σχεδιάζουμε να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη ισχύ αυτής της εταιρικής σχέσης. Δεύτερον, προσβλέπουμε σε μία συζήτηση για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το 2014 και πώς νομίζουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω προώθηση των κοινών στόχων μας. Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διεύρυνση του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., μέχρι την υποστήριξη προσπαθειών της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική επίλυση της σύρραξης στη Συρία και την προώθηση του ευρύτερου οράματος για μία ενιαία και ελεύθερη Ευρώπη. Τρίτον, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα παραμένει σημαντική φωνή στην Ανατολική Μεσόγειο. Και είμαι ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες προσπάθειες για την εμπέδωση στενότερων σχέσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο, προσβλέπουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη λύσης και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε στενά και ενεργά με τα Ηνωμένα Εθνη, τις δύο κυπριακές κοινότητες, όπως επίσης και με την Τουρκία και την Ελλάδα, στην αναζήτηση μιας κοινώς αποδεκτής διευθέτησης που θα οδηγεί σε συμφιλίωση και επανένωση της νήσου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η ελληνική κοινωνία έχει περάσει μια πολύ βαθιά και σκληρή κρίση. Εσείς βλέπετε από τη σκοπιά σας ότι μπορεί να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και επενδυτών;

– Ο πρόεδρος και εγώ, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση που έχει διαρκέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η οποία απαίτησε τεράστιες θυσίες. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα είναι αναγκαίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της, αλλά νιώθουμε απόλυτα το κόστος που υπομένει. Αν και συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις, είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που επιτυγχάνει η Ελλάδα υπό τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Εχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως έκανα και κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2011, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται αλληλέγγυες προς τους Ελληνες φίλους μας, καθώς αναζητούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις σας και να επιταχύνουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Αξιοποίηση κοιτασμάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Η Ελλάδα έχει αρχίσει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον θαλάσσιο χώρο της. Υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον γι’ αυτές και προβληματίζεστε για το ενδεχόμενο εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εάν εμπλακούν και περιοχές που αμφισβητεί η Τουρκία;

– Οι προοπτικές εξεύρεσης νέων ενεργειακών πηγών είναι πολύ ευπρόσδεκτες και μπορεί να προσφέρουν μια σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα και την περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς και τη διανομή αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ, που θα αποτελεί σημαντική συνεισφορά για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Υπάρχει, βεβαίως, και μια περιβαλλοντική διάσταση. Το φυσικό αέριο είναι μια σημαντική συμβολή στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες, καθώς παράλληλα εργαζόμαστε για ένα μέλλον με ενέργεια σε χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά η προοπτική εύρεσης φυσικού αερίου σημαίνει περισσότερα από τις οικονομικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει ή τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει. Αποτελεί, επίσης, μια σημαντική ευκαιρία για περιφερειακή - στρατηγική συνεργασία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο να αναπτύξει αυτά τα αποθέματα. Ετσι, ενθαρρύνουμε όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, να αξιοποιήσουν υποθαλάσσια κοιτάσματα, στον βαθμό που το πράττουν με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που ενισχύει και διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα και βρίσκεται σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. Η σταθερή προσήλωση στα αμοιβαία οφέλη της ανάπτυξης πλουτοπαραγωγικών πηγών μέσω συνεργασίας είναι το «κλειδί» για μια περισσότερο σταθερή, ασφαλή και επικερδή περιφερειακή ενεργειακή αγορά.

Στηρίζουμε πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στη συνταγή αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας που προωθούν η Γερμανία και άλλοι στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι η πολιτική αυτή θα αλλάξει, γιατί ανησυχείτε τόσο πολύ και τι μπορεί να κάνει η δική σας κυβέρνηση σε αυτό το πλαίσιο;

– Οι ΗΠΑ δεν έχουν μεγαλύτερη και πιο σημαντική οικονομική σχέση από αυτή με την Ευρώπη και αυτό δεν είναι υπερβολή. Γνωρίζουμε, όπως γνωρίζετε και εσείς ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απόλυτα αναγκαία για μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία και μια απρόσκοπτη αμερικανική ανάκαμψη. Για εμάς διακυβεύονται πολλά εδώ και συνομιλούμε γι’ αυτό με τους φίλους και τους συμμάχους μας, όπως κάνουμε από την αρχή της κρίσης. Μοιραζόμαστε τις ιδέες μας και μερικές φορές μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι οικονομικοί κίνδυνοι και να ισχυροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία. Αλλά συνολικά, θα πρέπει να πω ότι οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν αντεπεξέλθει έναντι μερικών πολύ απαιτητικών ζητημάτων και έχουν προβεί σε μερικές πραγματικά πρωτόγνωρες ενέργειες για να ενδυναμώσουν το υπόβαθρο και αυτής της νομισματικής ένωσης και των θεμελίων της οικονομίας της. Σήμερα βλέπουμε μερικά πρώιμα σημάδια σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που θα είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη εξέλιξη εάν διατηρηθεί. Εν τω μεταξύ, να αναμένετε ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και εγώ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πολιτικές που ισχυροποιούν την παγκόσμια οικονομία και μειώνουν την ανεργία στη Γηραιά Ηπειρο.

Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι η κυβέρνησή σας έχει επέμβει ενεργά τα προηγούμενα χρόνια για να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ισχύει αυτό;


– Η κυβέρνησή μας ήταν πάντα της άποψης ότι είναι απόλυτα προς το συμφέρον μας να διατηρηθεί η Ελλάδα ισχυρό και ζωτικό μέρος της Ευρωζώνης, καθώς εφαρμόζει δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της. Εχουμε καταστήσει αυτή την άποψη σαφή στην Ευρώπη, τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Αυτό κάνουν οι φίλοι, συνομιλούμε για τα κοινά μας συμφέροντα. Και όπως είπα, επικροτούμε την ανάληψη από την Ελλάδα δύσκολων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν τη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης. Αυτή η δέσμευση συνέβαλε στη διασφάλιση της ηρεμίας των χρηματαγορών και στην απομάκρυνση ανασταλτικών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραγόντων.

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας