Την ακύρωση του νέου χαρατσιού ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Αρχική | Απόψεις | ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη | Την ακύρωση του νέου χαρατσιού ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
image

Να κριθεί αντισυνταγματικό το νέο "χαράτσι" το οποίο και πρόκειται να εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, ζητά σε προσφυγή της στο ΣτΕ η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας

Το νέο "χαράτσι" το οποίο και θα εισπράττεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ζητά την ακύρωσή του με προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ.

Στην προσφυγή επισημαίνεται πως το νέο χαράτσι είναι συνέχεια του προηγουμένου και πως σκοπίμως αλλάζει το όνομά του, διότι με αυτό τον τρόπο αποκτά "επίφαση νομιμότητας". Όμως, ταυτόχρονα, επέρχεται διπλή φορολογία στα ακίνητα.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, "προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών ήδη για το 2013 ο έκτακτος φόρος ακινήτων στον οποίο υποτίθεται ότι θα ενσωματωθούν όλοι οι φόροι χωρίς την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου, καθιστώντας έτσι σαφές ότι για το 2013 θα ισχύσει διπλή φορολόγηση και επιβάρυνση επί των ακινήτων".

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζει πως τα έσοδα από την είσπραξη του νέου τέλους ακινήτων θα πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, "προς εξυπηρέτηση γενικότερου κρατικού σκοπού", όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζει, κάτι που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν συνιστά ανταποδοτικό τέλος, αλλά φόρο.

"Ελλείπουν πλέον οι δεδομένες συνθήκες που να αιτιολογούν για δεύτερο συναπτό έτος την θέσπιση άμεσα χρονικά του επίδικου ΕΕΤΑ, αφού δεν μπορεί το ίδιο ή παρεμφερές τέλος να δικαιολογηθεί ως έκτακτο μέτρο για δύο συναπτά έτη. Ο νομοθέτης έπρεπε και μπορούσε να στραφεί σε άλλες πηγές εσόδων για το Δημόσιο όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. Κατά συνέπεια αναιρείται πλήρως η έννοια του όρου "έκτακτο" και καθίσταται πλέον μη συνταγματικά ανεκτό το επίδικο τέλος", επισημαίνεται στην προσφυγή.

Επίσης στην προσφυγή αναφέρεται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολογικής ικανότητας των πολιτών, που προβλέπουν ότι τα φορολογικά βάρη επιβάλλονται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη.

"Η επιβολή του νέου φόρου που γίνεται σύμφωνα με το εμβαδόν, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης εκάστου ακινήτου, δεν συνδέεται με αντικειμενικά κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, οικογενειακή κατάσταση, κ.λπ.)", ενώ τονίζεται ακόμα, ότι παραβιάζεται το πρώτο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ περί προστασίας της περιουσίας και επισημαίνει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες.

Τέλος, επισημαίνεται πως η είσπραξη του νέου φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική, καθώς αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κράτους ή των ΝΠΔΔ.




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας