Το κράτος δε μπορεί να επιβάλει διπλή φορολόγηση στους Έλληνες μετανάστες!

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ανακοινώσεις Συλλόγου | Το κράτος δε μπορεί να επιβάλει διπλή φορολόγηση στους Έλληνες μετανάστες!
image

Δημοσιεύματα του Τύπου (στο www.protothema.gr) ανέφεραν ότι το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φορολογήσει Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι μετανάστευσαν χωρίς να το δηλώσουν στις φορολογικές αρχές και στη συνέχεια έστελναν εμβάσματα σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Ελλάδα! Μάλιστα, ο φορολογικός συντελεστής που προβλέπεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις φθάνει στο 45%! (Δείτε σχετικό άρθρο)

Εάν οι πληροφορίες του συντάκτη του άρθρου αληθεύουν, τότε πρόκειται για ακόμη μία πρόχειρη ενέργεια του Υπουργείου, η οποία, ενώ δε θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα σε επίπεδο εσόδων, προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες, βλάπτει τη φήμη της χώρας και -κυρίως- προκαλεί νέα φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Ακόμη και εάν ήθελε υποτεθεί ότι οι φορολογικές αρχές έχουν δίκιο και ότι όντως πρέπει να “τιμωρήσουν” με αυτή την εξοντωτική ποινή τους συμπατριώτες μας που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, στις περισσότερες περιπτώσεις δε μπορούν να το κάνουν. Και αυτό επειδή η χώρα μας έχει υπογράψει συμβάσεις αποφυγής της διπλής φορολογίας με πάρα πολλές χώρες (συνήθως αυτές που έχουμε διπλωματικές σχέσεις).

Το Κράτος δεν πρέπει να είναι εξοντωτικό προς τους πολίτες του. Ιδίως αυτούς που, λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από την κακή διαχείριση και λειτουργία του, ανάγκασε να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία.

Όντως, με βάση το νόμο 2238/1994 υπάρχει μία λογική, στα πλαίσια της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Όμως, μπορεί αυτή να ισχύσει για τους Έλληνες μετανάστες οι οποίοι προτίμησαν να στείλουν τα χρήματά τους πίσω στην πατρίδα τους;

Εάν δεν έχουν φορολογηθεί στις χώρες όπου εργάζονται, ας φορολογηθούν. Όμως, εάν έχουν ήδη φορολογηθεί εκεί, με ποιά λογική να φορολογηθούν και πάλι;

Και γιατί, το Κράτος, δε δίνει μία ευκαιρία σ’ αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν μία αναδρομική δήλωση αλλαγής της διεύθυνσής τους;

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει την ουσία του ζητήματος. Και οφείλει να μην κολλήσει σε γραφειοκρατικές λεπτομέρειες. Με αυτό τον τρόπο άραγε το Κράτος μας ζητάει “συγνώμη” από τους πολίτες του που τους ανάγκασε να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς;

Θέλοντας να αντιδράσουμε στην παράλογη αυτή εξέλιξη, σήμερα το πρωί, μετά από εισήγηση του μέλους του Δ.Σ., δικηγόρου Αθηνών κ. Χρήστου Κλειώση, ο Σύλλογός μας απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, επιστολή στην οποία επισημαίνεται ότι, πρακτικά, οι φορολογικές αρχές της χώρας δε μπορούν να φορολογήσουν εκ νέου το εισόδημα το οποίο αποκτήθηκε και φορολογήθηκε στο εξωτερικό. Παράλληλα, αιτούμαστε να δοθεί μία εύλογη προθεσμία σε όσους συμπατριώτες μας μετοίκισαν στο εξωτερικό χωρίς να το δηλώσουν στις φορολογικές αρχές, να το πράξουν αυτό αναδρομικά.

Δείτε το κείμενο της επιστολής:

Δείτε την πρωτότυπη επιστολή (PDF)


Προς:

Υπουργό Οικονομικών
κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Κοινοποίηση: Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη

ΑΠ 115/10-6-2013

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013

Κύριε Υπουργέ,

Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορηθήκαμε ότι ενδέχεται να επιβληθεί φορολογία (που θα φθάνει στο 45%) σε Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, οι οποίοι παρέλειψαν να δηλώσουν τη μετοίκισή τους στο εξωτερικό.

Εάν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε, το Υπουργείο Οικονομικών και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί εμφανίζονται να έχουν υιοθετήσει πρακτικές που έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από το περιεχόμενο συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολόγησης, οι οποίες έχουν “υπερνομοθετική” ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα πληροφορηθήκαμε ότι τα εισοδήματα, πλήθους φυσικών προσώπων, που έχουν φορολογηθεί ήδη στο εξωτερικό και έρχονται στην Ελλάδα ως εμβάσματα, θεωρούνται από τις ελεγκτικές αρχές ως φορολογητέα στο σύνολό τους χωρίς να γίνονται δεκτές οι εξηγήσεις από τους φορολογούμενους ότι έχουν ήδη φορολογηθεί τα ποσά αυτά στο εξωτερικό. Ως αιτιολογία από τις φορολογικές αρχές προβάλλεται ότι, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι παρέλειψαν να δηλώσουν στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού την αλλαγή της κατοικίας τους και την μετανάστευσή τους στο εξωτερικό ώστε να δηλωθούν ως κάτοικοι εξωτερικού στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων εξωτερικού, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να θεωρούνται κάτοικοι Ελλάδας και να φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

Κύριε Υπουργέ,

είναι σαφές ότι σε καμία σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας δεν εξαρτώνται τα αποτελέσματα "της αρχής της άπαξ φορολόγησης", δηλαδή της κατοχύρωσης ότι κάθε εισόδημα θα φορολογηθεί μόνο μια φορά, από την προηγούμενη υποβολή  δήλωσης μεταβολής της κατοικίας στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, (η οποία είναι υποχρέωση που απορρέει από διάταξη εσωτερικού δικαίου και οπωσδήποτε κατώτερης τυπικής ισχύος σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης).

Είναι επίσης σαφές ότι, σύμφωνα με το πνεύμα των διεθνών συμβάσεων αναζητάται κάθε έτος η πραγματική κατοικία του φορολογουμένου ώστε να προσδιοριστεί το κράτος που θα διατηρήσει το δικαίωμα-εξουσία να τον φορολογήσει, και όχι η τεκμαιρόμενη κατοικία βάσει των αρχείων των ΔΟΥ.

Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα του Τύπου, προκαλείται ακόμη μία ταλαιπωρία πολλών πολιτών οι οποίοι είτε θα φορολογηθούν άδικα, είτε θα αναγκασθούν να προσφύγουν σε διοικητικά δικαστήρια (με όσα αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για το φόρτο εργασιών των δικαστηρίων). Παράλληλα, η παραβίαση των ανωτέρω υποχρεώσεων θα κινδυνεύσει να εκθέσει διεθνώς το υπουργείο Οικονομικών τόσο στα μάτια της νέας γενιάς Ελλήνων οικονομικών μεταναστών όσο και ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς συμβατικού δικαίου.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουδέποτε έλαβε μέτρα η φορολογική αρχή ώστε να ενημερωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που εγκατέλειψαν την πατρίδα μας μεσούσης της κρίσης, ότι θα πρέπει να δηλωθούν ως κάτοικοι εξωτερικού  στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε να ανακαλέσετε αυτή την άδικη πρακτική επιβολής φόρου σε ήδη φορολογημένα εισοδήματα κατοίκων εξωτερικού, η οποία θα προκαλέσει την άτακτη φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα από Έλληνες και Αλλοδαπούς που κινδυνεύουν να φορολογηθούν διπλά μόνο και μόνο επειδή δεν δήλωσαν την μεταβολή της κατοικίας τους.

Παράλληλα, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να δοθεί εύλογη προθεσμία (τουλάχιστον εξάμηνη) σε αυτή την νέα γενιά μεταναστών της οικονομικής κρίσης  να δηλώσει την αλλαγή της κατοικίας της στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού  αναδρομικά από την ημέρα πρώτης αναχώρησης από την Ελλάδα, κάνοντας δεκτή την αναδρομική μεταβολή στοιχείων στο μητρώο βάσει όλων των διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων όπως π.χ. μισθωτήρια στο εξωτερικό, φύλλα μισθοδοσίας, δήλωση φορολογίας εισοδήματος στο εξωτερικό, πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας κλπ.

Τέλος, εφ’ όσον κρίνετε σκόπιμο, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να ενημερωθούν μέσω των πρεσβειών και των προξενείων όλοι οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες (αλλά και ενδεχομένως αλλοδαποί)  κάτοικοι εξωτερικού  που ακόμη φέρονται ως κάτοικοι εσωτερικού στα μητρώα των Δ.Ο.Υ. της Ελληνικής Επικράτειας για την σχετική φορολογική υποχρέωση δήλωσης της νέας κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Κύριε Υπουργέ,

Η πατρίδα μας διανύει μία φάση μεγάλης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναστάτωσης. Τυπικές παραβάσεις, οι οποίες γίνονται χωρίς δόλο ή ακόμη και χωρίς να προκαλείται ζημία του Δημοσίου, δε θα πρέπει να προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αγωνία και αβεβαιότητα στους συμπολίτες μας, ενώ βεβαίως δε θα πρέπει να φορτίζεται ακόμη περισσότερο η ανασφάλεια που -φυσιολογικά- έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία. Πολύ δε περισσότερο όταν, παρόμοια περιστατικά μπορεί να γίνουν αφορμή για μία ακόμη “άτακτη” φυγή κεφαλαίων από τη χώρα μας.

Παρακαλούμε για την αποδοχή των προτάσεών μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,



Γιάννης Σιάτρας              Χρήστος Κλειώσης

Πρόεδρος Δ.Σ.     Δικηγόρος Αθηνών - Μέλος Δ.Σ.



Σε περίπτωση που μέλος του Συλλόγου ή Έλληνας του εξωτερικού αντιμετωπίζει προβλήματα για παρόμοιες περιπτώσεις, ας επικοινωνήσει με τα γραφεία του Συλλόγου (τηλεφωνώντας στο ή με email στη διεύθυνση ) για να του δοθούν εξηγήσεις και οδηγίες.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας