Ερευνα για απιστία Παπακωνσταντίνου

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Βουλή | Ερευνα για απιστία Παπακωνσταντίνου
image

Η Βουλή ψήφισε υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με διερεύνηση ποινικών ευθυνών του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η Βουλή. Σε σύνολο 266 ψηφισάντων, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 234, κατά 21, παρών 7. Βρέθηκαν, επίσης, 3 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Η διερεύνηση θα γίνει από την ήδη συσταθείσα προκαταρκτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, της οποίας οι εργασίες παρατείνονται ώς τις 25 Ιουνίου. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε μια ομιλία με συναισθηματική φόρτιση, και επισημαίνοντας ότι θα υπερασπισθεί μέχρι τέλους την τιμή και την υπόληψή του, υπεραμύνθηκε των χειρισμών και της αθωότητάς του, εμφανίσθηκε επικριτικός έναντι της διαχείρισης που γίνεται από την Προκαταρκτική του υλικού που προκύπτει από τις εργασίες της και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Ευ. Βενιζέλου.

Ο πρώην υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην επιστολή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία συνόδευε το αρχικό cd με τη λίστα, και στην οποία, εν πολλοίς, στηρίχθηκε το αίτημα προσθήκης στο κατηγορητήριο του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία. Οπως είπε, ο ίδιος είχε πρώτος αναφερθεί στην ύπαρξη αυτού του εγγράφου στις καταθέσεις του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στους οικονομικούς εισαγγελείς. Δήλωσε «ευτυχής» που εστάλη αντίγραφο της επιστολής στην επιτροπή και δημοσιοποιήθηκε, καθώς, όπως τόνισε, από αυτήν προκύπτουν ότι ούτε οι Γάλλοι είχαν πρωτοκολλήσει τη σχετική αλληλογραφία, κάτι για το οποίο ο ίδιος εγκαλείται, ότι σε αυτή δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο περιεχόμενο του cd, διότι, όπως είπε, οι Γάλλοι δεν ήθελαν να αποτυπωθεί εγγράφως τι ακριβώς είναι τα στοιχεία που στέλνουν και, τέλος, ότι υπάρχει σαφής αναφορά πως τα στοιχεία θα πρέπει να παραμείνουν απόρρητα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι στην εκ νέου αποστολή των στοιχείων τον περασμένο Δεκέμβριο και στην επιστολή του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, που τη συνόδευε, υπάρχει αναλυτική αναφορά στο περιεχόμενο της λίστας. Οπως τόνισε ακολούθως, εάν είχε δώσει τα στοιχεία επισήμως στο ΣΔΟΕ, όλοι θα μίλαγαν για «γκάφα Παπακωνσταντίνου», που έδωσε ως επίσημο υλικό προς έρευνα στοιχεία που όλοι γνώριζαν και από τους χειρισμούς των Γάλλων επιβεβαιώνεται ότι θεωρούνταν παρανόμως κτηθέντα. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε απόφαση του γαλλικού Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που ακύρωσε αποφάσεις που βασίσθηκαν σε αυτά, με την αιτιολογία ότι ήταν παράνομα. Με εκτενή αναφορά στις νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις του κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μίλησε για προσπάθεια ενοχοποίησής του και κυνήγι μαγισσών με προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τον κ. Παπακωνσταντίνου, περιέγραψαν ως θλιβερό «να φτάσει στο σημείο να υιοθετεί τη λογική της πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά Ιω. Διώτη

Αναφορικά με το αδίκημα της απιστίας και τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο από τη μη αξιοποίηση της λίστας, αναρωτήθηκε τι έγινε από τους διαδόχους του και εάν αξιοποιήθηκε η λίστα ακόμα και μετά τη δεύτερη αποστολή της στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο. Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίσθηκε προς τους κ. Διώτη και Βενιζέλο και τις αναφορές τους ότι αν γνώριζαν με ποιο τρόπο ήρθε η λίστα στην Ελλάδα θα την είχαν χειρισθεί διαφορετικά. Διερωτήθη τι τους εμπόδισε να την αξιοποιήσουν, δεδομένου ότι το ΣΔΟΕ έχει αρμοδιότητα να ελέγχει ακόμα και ανώνυμες καταγγελίες και γιατί δεν επικοινώνησαν μαζί του για να ρωτήσουν πώς ακριβώς ήρθε η λίστα ή γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν ρώτησε την κ. Λαγκάρντ. Χαρακτήρισε, τέλος, «θράσος» του κ. Βενιζέλου να τον αναφέρει ως «βάρος», μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι ο ίδιος έφερε τη νομοθεσία για τις offshore με βάση την οποία δικάζεται ο κ. Τσοχατζόπουλος, ενώ ο κ. Βενιζέλος τον είχε υπερασπισθεί στη Βουλή. Αφησε, δε, αιχμές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει τη συκοφάντηση και καταστροφή των προκατόχων του ως μόνο δρόμο για την προσωπική διάσωση.

 

 

Της Δωρας Αντωνιου

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας