Αγώνας ενάντια στο σημερινό απαράδεκτο σύστημα ασφάλισης του ΟΑΕΕ

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Αγώνας ενάντια στο σημερινό απαράδεκτο σύστημα ασφάλισης του ΟΑΕΕ
image

Σε χθεσινό μας δημοσίευμα, αναγγείλαμε την απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου να ασχοληθεί με το ζήτημα των αδικιών (και των ανισορροπιών) που υφίστανται στο σημερινό σύστημα ασφάλισης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και να διεκδικήσουμε, την αλλαγή στην πράξη, προς μία καλύτερη και πιο δίκαιη λειτουργία του όλου συστήματος. Και κυρίως, μία λειτουργία που να λαμβάνει υπ’ όψη του τις έκτακτες δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην οικονομία και την κοινωνία.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή οι άνθρωποι που δημιουργούν και κινούν σήμερα όλη την ιδιωτική οικονομία και στην ουσία χρηματοδοτούν τη λειτουργία του κράτους, δικαιούνται ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Και κυρίως, δικαιούνται την αξιοπρέπειά τους.

Η δράση ξεκινά από το Σύλλογο, ενώ μαζί μας συντάσσεται και αριθμός ιδιωτών επιστημόνων. Παράλληλα καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας και όλοι οι φορείς των κλάδων των ελεύθερων επαγγελματιών. Το ζήτημα, μας αφορά όλους!

Η δράση μας θα στηριχθεί σε τέσσερις άξονες:

α) Στη νομική πλευρά του θέματος: Τί αναφέρει η νομοθεσία για τη λειτουργία, τις εισφορές και τις παροχές του ΟΑΕΕ; Τί ανέφερε η προηγούμενη νομοθεσία του ΤΕΒΕ;

Ήδη συγκεντρώνουμε τους νόμους και κρατούμε σημειώσεις. Και “δημιουργούμε” την υπόθεση μας από νομικής πλευράς.

Μέσα στον Ιούνιο, μέσω κάποιων ασφαλισμένων, θα καταθέσουμε κάποια έγγραφα αιτήματα στον ΟΑΕΕ. Όπως συμβαίνει συνήθως, δεν θα απαντήσουν, ή η απάντηση που θα δώσει θα είναι αρνητική, εκτός θέματος, ή απλά θα προσπαθεί να παρακωλύσει το ζήτημα. Σε περίπτωση μάλιστα που υπάρχει συγκεκριμένο δικαίωμα που έπρεπε να ικανοποιηθεί,  επί της “αρνητικής διοικητικής πράξης” θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υποστηρίξουμε προσφυγές σε κάποιο διοικητικό πρωτοδικείο, για να έχουμε μερικές “πιλοτικές” δίκες.

Οι περισσότερες από τις νομικές δράσεις, θα υλοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο, ενώ -λόγω του χρόνου που θα πρέπει να παρέλθει ώστε να πάρουμε απαντήσεις από τον ΟΑΕΕ- οι διάφορες προσφυγές θα γίνουν είτε προς τα τέλη Αυγούστου, είτε μέσα στο Σεπτέμβριο.


β) Στην ενημέρωση αρχών, φορέων και κοινού: Με επιστολές μας όπου θα περιγράφουμε την  υπάρχουσα απαράδεκτη και τραγική κατάσταση, θα διαμαρτυρηθούμε προς τις εθνικές αρχές και θα ενημερώσουμε τις διάφορες υπερεθνικές αρχές και εθνικούς φορείς. Ταυτόχρονα, θα προσπαθούμε μέσα από σχετική αρθρογραφία να αναδείξουμε μερικές από τις άδικες και “κωμικοτραγικές” πλευρές του ζητήματος στα εγχώρια και τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα, θα έλθουμε σε επαφή με όλα τα Επιμελητήρια και τους Συλλόγους που αφορά το ζήτημα. Θα ζητήσουμε τις απόψεις τους, αλλά και τη συνεργασία τους.

Οι δράσεις της ενημέρωσης θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο.


γ) Θα κινητοποιήσουμε τους πολίτες - ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε αυτοί να απευθυνθούν στους βουλευτές τους για να τους γνωρίσουν την απαράδεχτη κατάσταση που επικρατεί στο όλο σύστημα λειτουργίας του ΟΑΕΕ, αλλά και τις προσωπικές τους απόψεις. Θα πρέπει κάποια στιγμή και σ’ αυτή τη χώρα να καταλάβουμε ότι η Δημοκρατία μας είναι αντιπροσωπευτική. Και ότι, οι βουλευτές, εκπροσωπούν εμάς, τους πολίτες και όχι τα κόμματά τους.

Θα πρέπει και στην Ελλάδα, να αρχίσει επιτέλους να γίνεται αυτό που γίνεται σε όλο το κόσμο: οι πολίτες να στέλνουν επιστολές, fax, emails και ο,τιδήποτε άλλο μέσο είναι πρόσφορο, για να επικοινωνήσουν με τους αντιπροσώπους τους και να διεκδικήσουν τη θετική τους στάση σε ζητήματα που τους αφορούν. Και θα πρέπει να μάθουν να περιμένουν απάντηση. Και βεβαίως, θα πρέπει να μάθουν να “τιμωρούν” τον βουλευτή που δεν τους απαντά ή που δεν τους “ακούει”. Μόνον έτσι θα αποκτήσει δύναμη η φωνή των πολιτών. Και θα ξαναγίνουν, από “πελάτες”, πολίτες.

Πλήρη υποδείγματα επιστολών θα αναρτήσουμε στο site μας, ή και στα sites άλλων συνεργαζόμενων φορέων, ενώ παράλληλα, θα δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των βουλευτών. Η κινητοποίηση για την επικοινωνία των πολιτών με αρχές και τους βουλευτές τους, θα γίνει εντός του τριμήνου Ιούλιος - Σεπτέμβριος.


δ) Εντός του Σεπτεμβρίου, θα οργανώσουμε μία ομιλία στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις, εάν υπάρξει ενδιαφέρον και εάν αυτό μπορεί να οργανωθεί από τους τοπικούς φορείς.

Επίσης, προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, θα επιδιωχθεί να γίνει μία μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα, με στόχο να δείξει προς την Κυβέρνηση και τα κόμματα την ενότητα του χώρου των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και τη δυναμική τους. Βέβαια, για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια συγκέντρωση, θα πρέπει να εμπλακούν και τα διάφορα Επιμελητήρια ή οι Σύλλογοι, κάτι που είναι άγνωστο εάν θα γίνει, αφού, όπως είναι γνωστό, οι διοικήσεις των φορέων αυτών, συχνά έχουν και κομματική ιδιότητα.


Αυτές είναι οι κινήσεις που προγραμματίζουμε. Θα πετύχουμε; Δε μπορούμε να το γνωρίζουμε. Στο μέρος που αφορά στον Σύλλογο “Έλληνες Φορολογούμενοι”, αλλά και τα άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε για τη δράση αυτή, θα το “παλέψουμε” μέχρι το τέλος. Και έστω και μέσα από τη δική μας δράση και μόνο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Για τις δράσεις που αφορούν περισσότερο συλλογικές οργανώσεις, η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από τη μαζικότητα που θα αποκτήσουν.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη. Αποκαμωμένη από τα διαρκή “κτυπήματα”, δεν πιστεύει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε όντως, δε θα μπορέσει να αλλάξει κάτι.

Αν πετύχουμε μία μαζικότητα, τότε μπορούμε να πετύχουμε. Εμείς θα είμαστε εδώ. Στον αγώνα. Περιμένουμε και εσάς.


Χρειαζόμαστε εθελοντές; Και βέβαια χρειαζόμαστε. Για πολλές εργασίες. Απλές, μικρές σε δαπάνη χρόνου, αλλά πολλές και σημαντικές. Για παράδειγμα, θα χρειαστούμε εθελοντές για να μεταφέρουν το μήνυμά μας στους τοπικούς Συλλόγους και στα Επιμελητήρια. Εθελοντές για να καταγράψουν παραδείγματα από τα όσα συμβαίνουν με τον ΟΑΕΕ ή για να συγγράψουν άρθρα. Ενδεχόμενα θα χρειαστούμε μεταφραστές για να μεταφραστούν ορισμένα άρθρα στα αγγλικά, τα γαλλικά ή και τα γερμανικά.

Όταν, κατά τις επόμενες μέρες θα σχεδιαστεί πλήρως η δράση, θα σας ενημερώσουμε για το τί εθελοντές χρειαζόμαστε. Βέβαια, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα δεκάδες άτομα που επικοινώνησαν χθες και σήμερα μαζί μας και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Αυτό αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για μας.


Ξεκινάμε τη δράση μας! Από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, θα αρχίζουμε να αναλύουμε και να εξετάζουμε ένα - ένα τα θέματα. Ό,τι κάνουμε, θα σας ενημερώνουμε με σχετικά άρθρα.

Ως τότε, αν θέλετε, στείλτε μας κάποιο μήνυμα, όπου θα περιγράφετε περιπτώσεις που σας “ενοχλούν” στη λειτουργία του ΟΑΕΕ, αλλά και προτάσεις σας για το πώς θα πρέπει να αλλάξουν.


Σας ευχαριστούμε!


Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, στείλτε μας email στη διεύθυνση , ή τηλεφωνήστε μας στο .



Σχετικά άρθρα:
ΟΑΕΕ: Μία κατάσταση αναξιοπρέπειας, ντροπής και τρόμου!

 


Για περισσότερες συζητήσεις:



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας