Υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη πέντε ελληνικά ΑΕΙ

Αρχική | Φορολογικά | Εκπαίδευση | Υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη πέντε ελληνικά ΑΕΙ
image

Στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ πανηγυρίζουν για τη θέση που τους «προσέφερε» η εταιρεία QS στην κατάταξη που δημιούργησε για τα πανεπιστήμια διεθνώς για το 2013. Και αυτό, διότι το ΕΜΠ είδε τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών να κατατάσσεται μέσα στις 25 πρώτες ανά κλάδο παγκοσμίως, ενώ το ΑΠΘ είχε τα περισσότερα -10- πλασαρίσματα σχολών του στις πρώτες 250 καλύτερες σχολές ανά κλάδο.

Αξιολογήθηκαν 2.858

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα TopUniversities.com., η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ βρέθηκε στην 25η θέση, ενώ στις καλύτερες 250 σχολές ανά κλάδο βρίσκονται σχολές του ΑΠΘ (10 σχολές), του ΕΜΠ (7 σχολές), του Πανεπιστημίου Πατρών (3 σχολές), καθώς και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχουν από δύο σχολές έκαστο (σημ.: οι θέσεις κάθε σχολής παρουσιάζονται στον παρακείμενο πίνακα).

Για τους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS 2013 (QS World University Rankings by Subject 2013), αξιολογήθηκαν 2.858 πανεπιστήμια και κατατάχθηκαν 678.

Βέβαια, με βάση τα μεγέθη των ιδρυμάτων και τα αποτελέσματά τους, σαφώς τις εντυπώσεις κερδίζει το ΕΜΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS, Ben Sowter, ανέφερε ότι «παρατηρώντας τη συνολική επίδοση της Ελλάδας, η ισχύς των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της εκτείνεται σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, με τη μεγαλύτερη επίδοση στη μηχανική, την ηλεκτρολογία και τη στατιστική».

«Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα περίοδο και σε συνθήκες εντεινόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού, περνάει το 2013 στην 25η θέση παγκοσμίως (από 55η το 2012) και στην έβδομη σε ευρωπαϊκό επίπεδο (από 13η το 2012)», ανέφερε από την πλευρά του στην «Κ» ο πρόεδρος της σχολής, Γιάννης Γκόλιας.

«Μεγάλη επιτυχία»

Και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της σχολής μας, που βασίζεται στην έπειτα από έντονες, πολυετείς προσπάθειες εξασφάλιση και διατήρηση συλλογικής αριστείας στον εκπαιδευτικό και τον ερευνητικό τομέα και ουσιαστικής αποτελεσματικότητας στον διοικητικό τομέα. Η επιτυχία αυτή παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι οι προϋπολογισμοί των σχολών που προηγούνται είναι πολλαπλάσιοι εκείνου της σχολής του ΕΜΠ. Ευρύτερα, πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του ΕΜΠ, που απαντά αποστομωτικά σε όλους τους αμφισβητούντες το ελληνικό πανεπιστήμιο, εντός και εκτός Ελλάδας, και καταρρίπτει και πάλι τον μύθο της “ψωροκώσταινας”. Μέσα στο περιβάλλον απαισιοδοξίας και γκρίνιας που μας περιβάλλει, το ελπιδοφόρο μήνυμα που εκπέμπεται προκύπτει με σαφήνεια: Μπορούμε όλοι ψηλότερα! Η Ελλάδα μπορεί!».

 

 

Του Αποστολου Λακασα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας