H Σουηδική τράπεζα SEB προειδοποιεί - Παραμένει ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης

Αρχική | Οικονομία | H Σουηδική τράπεζα SEB προειδοποιεί - Παραμένει ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης
image

Παραμένει ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης, προειδοποιεί η Σουηδική τράπεζα SEB, πηγαίνοντας κόντρα σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως τα χειρότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

"Ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί, αλλά έχει όντως μειωθεί", διαμηνύει η σουηδική τράπεζα, στην τελευταία έκθεσή της, υπό τον τίτλο "EUR/USD Valuation, Fundamentals, Flows, Positioning, Liquidity, And Event Risks", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.

Σύμφωνα με τον οίκο, ορισμένα από τα μέτρα που έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ποια είναι αυτά τα μέτρα; H SEB κάνει ειδική μνεία στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (το γνωστό OMT) - κι ας μην έχει ποτέ επί της ουσίας ενεργοποιηθεί - αλλά και στις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή που καταβάλλουν τα ευρωπαϊκά κράτη.

Κατά τη σουηδική τράπεζα, ωστόσο, το πρόβλημα ρευστότητας στην Ευρωζώνη είναι ορατό και δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

"Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. Η έξοδός της από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης δεν συνιστά μια εύκολη υπόθεση", εξηγούν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της SEB και προσθέτουν: Τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται από τον Μάρτιο (και μέχρι σήμερα) φανερώνουν μια διαρκή επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 2013, η Ευρωζώνη θα μπορεί να προσβλέπει σε ανάκαμψη, αλλά και αυτή θα είναι σταδιακή.

Μάλιστα οι αναλυτές της σουηδικής τράπεζας επισημαίνουν τον κίνδυνο για μια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων, αφού οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση - ήτοι οι χώρες της αδύναμης περιφέρειας - θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις και δύσκολες αποφάσεις.

Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, διαμηνύει ο οίκος, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για ευρεία κοινωνική έκρηξη.

"Για τις ευρωπαϊκές χώρες, η διόρθωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης, δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, αλλά ένα μονοπάτι γεμάτο προκλήσεις", υποστηρίζει παράλληλα η SEB.

Και υποστηρίζει: Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το εξής: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εμφανίζουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις κόπωσης, όσον αφορά στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Κληθείς τέλος ο οίκος να σχολιάσει την πορεία του ευρώ - σε άμεση συνάρτηση με το χάσμα ανταγωνιστικότητας που πλήττει την Ευρωζώνη - παραθέτει το εξής σκεπτικό: Η Γερμανία - μέσω της ισχύος των εξαγωγών της - μπορεί να αντέξει μια άνοδο του ενιαίου νομίσματος στα επίπεδα των 1,40 δολαρίων. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις χώρες της περιφέρειας...

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας