Το Δημόσιο αποπλήρωσε ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,2 δισ. το πρώτο τετράμηνο 2013

Αρχική | Οικονομία | Δημόσια Οικονομικά | Το Δημόσιο αποπλήρωσε ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,2 δισ. το πρώτο τετράμηνο 2013
image

ΣΤΟ ύψος των 2,2 δισ. ευρώ ανήλθε  το ποσό των πληρωμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους στο πρώτο τετράμηνο του 2013 επί συνόλου 8 δισ. ευρώ

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι οι εγκρίσεις αιτημάτων πληρωμών το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 3,7 δισ. ευρώ.

Η αποπληρωμή ξεκίνησε ουσιαστικά τις ημέρες των Χριστουγέννων με την έλευση της πρώτης δόσης από το μηχανισμό στήριξης και σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο ρυθμός αποπληρωμής αναμένεται να διαμορφωθεί σε 700-800 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών  είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να έχει ολοκληρωθεί το σκέλος των εγκρίσεων έως τα τέλη Ιουνίου και εν συνεχεία να ολοκληρωθούν και οι αποπληρωμές προς τους ιδιώτες-αποδέκτες.

Οι βεβαιωμένες επιστροφές φόρων πλέον ολοκληρώνονται και έμφαση δίνεται στην πληρωμή οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο οι οφειλές από  επιστροφές φόρων ήταν 22,8 εκατ. ευρώ, έναντι 410 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, ενώ οι πληρωμές δαπανών έφτασαν τα 713 εκατ. ευρώ, έναντι 349 εκατ. ευρώ το Μάρτιο.

Έχουν ήδη δοθεί 400 εκατ. ευρώ για εφάπαξ, 814 εκατ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, 657 εκατ. ευρώ για οφειλές προς φαρμακοποιούς και άλλους παρόχους υγείας.

Αναλυτικότερα, από το γραφείο του κ. Σταϊκούρα εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

«Τον Απρίλιο συνεχίστηκε, με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες.

Έτσι το κράτος ανταποκρίνεται στο χρέος του και συνακόλουθα ενισχύει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Απριλίου του 2013, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί περίπου το 77,5% των αιτημάτων των υπουργείων και εκκρεμούν, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, σημειώνουμε ότι η προώθηση της επίλυσης θεσμικών και λειτουργικών προβλημάτων που έχει συντελεστεί, έχει συμβάλει στην αύξηση του ύψους των τελικών πληρωμών από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, το μήνα Απρίλιο έγιναν τελικές πληρωμές προς τους ιδιώτες ύψους 736 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος όρος τελικών πληρωμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στα 430 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ από το Μάρτιο έχουν πληρωθεί, σχεδόν στο σύνολό τους, οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων.

Το αποτέλεσμα είναι ο δείκτης συνολικών πληρωμών επί του συνόλου των χρηματοδοτούμενων πόρων να διαμορφωθεί στο 60% τον Απρίλιο από 48% το Μάρτιο.

Συνεπώς, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τη δυναμική τους, εκτιμούμε ότι η θετική πορεία της διαδικασίας αποπληρωμής θα συνεχιστεί και το Μάιο.

Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, κρίνεται σκόπιμη η εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων ώστε να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις με τις τελικές πληρωμές, που, σε συνθήκες ύφεσης, έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία και η ρευστότητά της».

 

 

Πηγή: express.gr

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας