Δημόσιο: στα 7,9 δισ. οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις

Αρχική | Οικονομία | Δημόσια Οικονομικά | Δημόσιο: στα 7,9 δισ. οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις
image

Συρρικνώνεται μήνα με τον μήνα το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 967 εκατ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ που ήταν το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2013.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, οι οποίες το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν φθάσει στο ύψος των 1,7 δισ. ευρώ (ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιστροφές φόρων).

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται στα 7,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές στα 244 εκατ. ευρώ (από 8,1 δισ. ευρώ και 723 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012). Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Οι οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλουν σε τρίτους περί τα 4,1 δισ. ευρώ, τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχονται στο ποσό του 1 δισ. ευρώ, ενώ τα νοσοκομεία οφείλουν 1,9 δισ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων φθάνουν στο ποσό των 523 εκατ. ευρώ (τα μισά περίπου οφείλει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας), ενώ τα λοιπά νομικά πρόσωπα χρωστούν περί τα 341 εκατ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται στα 244 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 161 εκατ. αφορούν άμεσους φόρους και τα υπόλοιπα έμμεσους φόρους.

Παράλληλα, η συμμετοχή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανέρχεται στο 95% επί του συνόλου των παλαιών φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 91%, και στο 65% επί του συνόλου των νέων φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 55%.

Η απόκλιση, ως προς τους νέους φορείς, μεταξύ αυτών που υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία μέσω δελτίων και αυτών που καταχωρίζουν τα στοιχεία τους στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανήλθε στο 10% (στόχος ήταν για 30%).

 

 

Πρ. Χατζηνικολαου

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας